Prirodna ljepota: Vodič njege kože

Prirodna njega kože je svakako segment koji je u porastu. No kako se “održivi proizvod” razlikuje od “prirodnog” ili “organskog”? Oriflameova stručnjakinja za njegu kože Melina Galeadi otkriva.

Što znači “prirodno” kad je njega kože u pitanju?
Iako postoje razne definicije toga što znači “prirodno” nema zapravo pravih industrijskih standarda. Oznaka “prirodno” podložna je različitim interpretacijama, Ipak,  prirodni sastojci su oni dobiveni iz prirodnih izvora. Također se pojam odnosi i na mehaničko, a ne kemijsko dobivanje sastojaka.

Na koji se to način razlikuje od oznake “organsko”?
Organski sastojci su prirodni sastojci dobiveni iz biljaka koje su organski uzgojeni, bez pesticida.

Da li je “prirodno” i “organsko” uvijek bolje, ili je u pitanju pogrešno shvatanje?
Prirodni i organski proizvodi mogu biti bolji, ali zbog svoje osjetljive prirode, potrebne su obimne ekspertize kako bi se očuvali, formulisali i ekstraktovalii kvalitetni sastojci koji ih čine. Kada smo kod toga, sintetičke formulacije takođe mogu biti bezbjedne. U pitanju su procesi, ekspertiza pri formulisanju i duboko poznavanje sastojaka, što određuje kvalitet i bezbjednost finalnog proizvoda.


"Umjesto da pokušavate da razumijete komplikovane sastojke, pogledajte poslovnu filozofiju kompanije i njen pristup prirodnom."


Mogu li prirodni proizvodi za njegu kože zaista djelovati na znake starenja jednako efikasno kao proizvodi koji ne potiču od prirodnih sastojaka?

Nije sve crno - bijelo. Stepen prirodnosti ne utiče toliko na efekte, koliko formulacija sastojaka. Efikasnost prirodnih sastojaka može biti značajno intenzivirana kada su oni naučno obrađeni.

Zašto je Oriflame stvorio kolekciju Ecobeauty namijenjenu potrošačima sa ekološkom sviješću?
Priroda je u našoj DNK. Bili smo pioniri u razvijanju formula upotrebom prirodnih sastojaka još od 1967, tako da je stvaranje potpuno prirodne kolekcije bio naš naredni, razuman korak.


"Stepen prirodnosti ne utiče toliko na efekte, koliko formulacija sastojaka."


Možete li nam reći nešto o Ecobeauty kolekciji?

Ecobeauty otjelovljuje Oriflame-ovu posvećenost upotrebi sastojaka iz prirode i iz obnovljivih izvora. Ova kolekcija certifikovana je Ecocert-om, što znači da sadrži preko 95% prirodnih i preko 5% organskih sastojaka. Povrh svega, proces proizvodnje Ecobeauty proizvoda ekološki je odgovoran a pakovanja se mogu reciklirati – održivo od početka do kraja. Ali ono što me čini posebno ponosnom je činjenica da Ecobeauty daje rezultate!

Svaki Ecobeauty proizvod ima dvije ključne komponente koje su pažljivo odabrane zbog svojih jedinstvenih osobina da pomažu koži. Zahvaljujući blagom procesu ekstrakcije, esencijalni vitamini, aminokiseline i masne kiseline ostaju netaknute. Ovo koži obezbjeđuje sve što joj je potrebno kako bi zadržala zdrav, blistav izgled na prirodan način.

 

 

 


 Tekst: Fotograf: Oriflame E-marketing team