Odgovori na pitanja o njezi kože muškaraca

Naš urednik, Kirill Kutalov, je svojevrsni guru za njegu kože tako da smo iskoristili priliku da ga pitamo za savjete o nekim od najčešććih problema.

Što mogu učiniti po pitanju peruti?

Perut je prilično uobičajen problem – dobra vijest je što ga je relativno lako riješiti uz odgovarajuću  njegu. Za početak će vam trebati odgovarajući šampon. Jeste li znali da koža vlasišta muškarca proizvodi do 50% više masnoće nego kod žena, što je razlog zašto biste se trebali držati što dalje od unisex proizvoda za njegu kose. Šamponi za muškarce će detaljnije očistiti vašu kožu vlasišta i masnoće što može dovesti do perutanja.

Također izbjegavajte prati kosu jako toplom vodom i trljanjem, ovo će samo dovesi do daljih iritacija. Također umjereno koristite i proizvode za oblikovanje kose i u potpunosti izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol.

Kosa mi je sve rjeđa, mogu li to kako zaustaviti?

Utješna činjenica je da je to problem s kojim se suočava 40% muškaraca starijih od 35. Ukoliko i dalje želite pokušati to zaustaviti evo  nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći: kao prvo potrebni su vam odgovarajući proizvodi. Niti jedan  šampon neće učiniti da kosa brže raste, ali postoje oni koji stvaraju iluziju punije i zdravije kose. Umjereno koristite proizvode za oblikovanje – samo upotreba fena će biti dovoljna. 

Kako mogu umanjiti otečenost područja oko očiju?

Tamni krugovi oko očiju mogu biti nasljedni i u tom slučaju ne možete puno toga učiniti protiv njih. Ali faktori kao što su konzumiranje alkohola, alergije, jako slana hrana i vlažnost zraka mogu imati utjecaj na izgled područja oko očiju. Ne zaboravite da je koža ovog područja jako tanka i osjetljiva te zbog toga koristite kreme posebno formulirane za njezinu njegu. Osim toga najbolji lijek za tamne krugove oko očiju je 7 do 8 sati sna svaku večer.

Kako mogu izbjeći urastanje dalaka nakon brijanja?

Većina muškaraca ima taj problem, ali te kovrdžave dlake su sklonije urastanju. Spriječite urastanje dlaka upotrebom pilinga koji će očistiti pore i spriječiti da se zatvore nakupljanjem mrtvih stanica kože. To će pomoći dlakama da rastu u pravom smjeru. 

Kako mogu spriječiti bore?

To započinje na površini vaše kože: hidratizirajte kožu jer suha koža je sklonija pojavi znakova starenja. Vaša koža ima i neke prave neprijatelje: direktno izlaganje suncu, pušenje i šećer. Zato nanesite zaštitni faktor, prestanite pušiti  idržite se podalje od slatkiša.

Gdje trebam nanositi miris?

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su najbolja mjesta za nanošenje mirisa zone pulsa i iza ušiju. To je pogrešno jer je na tim mjestima temperature tijela malo viša zbog čega i miris brže ishlapi. Umjesto toga miris nanesite na gornji dio prsa (neposredno ispod ključne kosti) – ovo će “zarobiti” miris između vaše kože i majice i lagano ga otpuštati prema gore dok se krećete. Nanesite miris takožer na vašse bicepse i laktove.Tekst: Fotograf: Getty Images, Fotolia