Hidratacija za svaki tip kože

Bez obzira koji je vaš tip kože, povremeno će postati suha. Ali, to ne znači da svi tipovi kože zahtijevaju jednako rješenje da bi se koža vratila u top formu. Zato smo pitali našeg stručnjaka za njegu kože Melinu Galeadi da podijeli s nama najbolje savjete. Evo ih!

OSJETLJIVA KOŽA
Osjetljiva koža veoma je podložna promjenama, te može lako reagovati na promjene u okolišu ili pojedine sastojke. Sve ovo može dovesti do rumenila ili crvenila kože. Osobe s osjetljivom kožom obično imaju nejednaku tekturu kože sa suhim predjelima ili osjećaju zategnutost kože.

Nivoi hidratacije osjetljive kože
Vanjski sloj kože djeluje kao prirodni zaštitni sloj koji je štiti od negativnih vanjskih uticaja i pomaže koži da održi adekvatan nivo vlažnosti. Kod ljudi s osjetljivom kožom ovaj vanjski sloj je tanji i neuravnotežen, zbog čega pruža koži manju zaštitu od gubitka vlažnosti. Manje zaštite čini kožu podložnijom vanjskim uticajima. Vanjski sloj kože također gubi na učinkovitosti s godinama, što također dovodi do značajnijeg sušenja kože.

Koje proizvode trebate koristiti
Trebate koristiti proizvode koji umiruju, hidriraju i štite kožu kao što su: Optimals Hydra Care umirujuća dnevna krema za suhu/osjetljivu kožu i Optimals Hydra Care umirujuća noćna krema za suhu/osjetljivu kožu (pomaže obnovi vanjskog sloja kože preko noći!).

MASNA KOŽA
Masnu kožu uzrokuje pretjerana proizvodnja sebuma i višak ulja, zbog čega je površina kože obično sjajna. Pored toga, osobe s masnom kožom često imaju problem s proširenim porama, miteserima i bubuljicama na čelu, nosu i bradi (T-zoni).

Nivoi hidratacije masne kože
Masna koža je znak neuravnotežene kože, a posljedica je pretjerane proizvodnje sebuma i ulja. Česta je greška pretjerano umivanje i čišćenje da bi se uklonio višak masti. Ipak, ovo može odmah isušiti kožu i dovesti do povećane proizvodnje prirodnih ulja kože. Da biste se izvukli iz ovog začaranog kruga, trebate koristiti proizvode koji ujednačavaju ten i koži daju dovoljno vlažnosti.

Koje proizvode trebate koristiti
Trebate koristiti proizvode koji će matirati vašu kožu, a imaju laganu teksturu tako da se koža neće mastiti, a u isto vrijeme ćete koži pružiti ujednačenu hidrataciju. Drugim riječima, trebate se suočiti s vidljivim problemima dok vraćate balans koži. Preporučujem: Optimals Hydra Matte uravnotežujući dnevni losion za masnu kožu.

SUHA KOŽA
Suha koža obično je koža bez sjaja sklona crvenilu te malim porama i vidljivim sitnim linijama. Osobe sa suhom kožom mogu osjećati i zatezanje kože na određenim područjima.

Nivoi hidratacije suhe kože
Koliko je vaša koža suha često zavisi od toga koliko je vaša koža u mogućnosti da u epidermi, tj. njenom vanjskom sloju, održi vlažnost. Često na ovo utiču dob ili klima. Proizvodnja sebuma se umanjuje kako starimo, zbog čega će koža izgubiti na vlažnosti. Pored toga, hladnija klima i nagli pad temperature zimi čini zrak sušim, zbog čega se i vaša koža isušuje.

Koje proizvode trebate koristiti
Trebate koristiti blage hranjive proizvode koji će dubinski hidrirati vašu kožu, kao što su:  Optimals Hydra Care umirujuća dnevna krema za suhu/osjetljivu kožu i Optimals Hydra Care umirujuća noćna krema za suhu/osjetljivu kožu.

KOMBINOVANA KOŽA
Kombinovana koža je ponekad komplikovana za konačno utvrđivanje tipa kože i održavanje jer je kombinacija dvaju ili više tipova kože. Obično oni sa kombinovanom kožom imaju masniju tzv. T-zonu: bradu, nos i čelo. Obrazi i ostala područja kože su obično područja suhe ili normalne kože.

Nivoi hidratacije kombinovane kože
Kombinovana koža može biti izuzetno suha u određenim periodima godine zbog naglih promjena vremena. Proizvodnja sebuma često je izraženija u toplijim predjelima a manja je na nižim temperaturama. Hormonalne promjene također mogu imati velik uticaj. Važno je održati balans i truditi se da zbog borbe sa masnom T-zonom u potpunosti ne zapostavite dnevnu rutinu kojom dovoljno hranite i hidrirate kožu.

Koje proizvode trebate koristiti
Zbog kombinacije različitih tipova kože, ne trebate koristiti proizvode koji će zadovoljiti potrebe samo jednog dijela lica kože. Trebate koristiti proizvode uz koje ćete poboljšati i održati vlažnost kože i uz koje će vaša koža blistati, dok ćete u isto vrijeme voditi brigu o višku sjaja. Preporučujem: Optimals Hydra Radiance hidratantnu dnevnu kremu za normalnu / kombinovanu kožu i Optimals Hydra Radiance hranjivu noćnu kremu za normalnu / kombinovanu kožu.

Tekst: Fotograf: Oriflame and Getty