Kako pobijediti strahove?

Potpuno je normalno da se svi nečega bojimo. Ukoliko ste anksiozni ili vas nešto zadržava u vašem postizanju ciljeva te vam uzrokuje stres, vrijeme je da ih pobijedite. Evo i kako!

1. RAZUMIJEVANJE
Pokušajte shvatiti čega se plašite i zašto? Je li vaš strah opravdan? Što vas potiče na to da se ne osjećate dobro? Istraživanje strahova koji vas muče će vam pomoći da ih prevaziđete.

2. DIŠITE
Ukoliko ste preopterećeni trebate isprobati ove jednostavne vježbe: zadržite dah i brojite do 10, izdahnite polako. Pokušajte disati na nos nekoliko sekundi i izdahnuti na usta.

3. RAZGOVARAJTE O TOME
Podijelite svoje strahove sa ostalima i nemojte se plašiti pomoći. Povjerite se obitelji i prijateljima.

4. ZAPIŠITE 
Ukoliko zapisujete ono čega se bojite, možda ćete s vremenom lakše shvatiti koje su to stvari i kako na njih bolje utjecati.

5. POKUŠAJTE BITI POZITIVNI
Nije jednostavno, ali strahove možete pretvoriti u svoju prednost. Imate strah od javnog nastupa, možete upornim vježbama to pretvoriti u svoju prednost. Nervozni ste pred let? Prisjetite se koliko ste sretni što imate priliku da putujete u inostranstvo. Osjećaj zahvalnosti vam može pomoći da preoblikujete svoje strahove. 

6. ISTRAŽUJTE 
Suočavanje sa strahovima koje ne možemo razumjeti može biti iscrpljujuće. Educirajte se o svojim strahovima čitanjem knjiga, čitanjem dokumentacije ili slušanjem drugih.

7. ŽIVOTNE PROMJENE
Smanjenjem količine kofeina i alkohola, redovitim vježbanjem i pravilnom prehranom možete unijeti velike promjene koje će pozitivno utjecati na vaše zdravlje i ljepotu.

8. POTRAŽITE POMOĆ
Ukoliko je vaš strah postao vrlo problematičan, vjerovatno je vrijeme da potražite stručnu pomoć. Kvalificirani terapeut će vam pružiti stručnu liječničku pomoć.Tekst: Fotograf: Getty Images