Kako da umanjite pore

Pore mogu postati problem, već u vašim 20-im – zapravo, one su prvi znaci starenja. Kako opadaju nivoi kolagena i elastina i gravitacija uzima maha, naše pore mijenjaju oblik i gube strukturu. Rezultat? Uvećane pore. Evo šta možete uraditi povodom ovog problema.

ČIŠĆENJE 
Mislite o ovome na sljedeći način: prazne pore su manje vidljive od punih. Ne da je njihova veličina išta drugačija, već ono čime su ispunjene, zbog čega izgledaju veće. Kada otvorene pore ispunjene uljem i mrtvim ćelijama oksidiraju, pretvaraju se u nezgodne mitisere, a oni su, naravno, veoma vidljivi.

Jutarnja i večernja rutina čišćenja kože uklonit će ulje, make-up i nakupine nečistoća od čega će koža biti čista. Počnite za gelom za čišćenje lica a potom blaznicom natopljenom u tonik pređite preko lica da biste uklonili ostatke nečistoća. Probajte i sa dodavanjem aparata za čišćenje u vašu rutinu; to je efentivan način za rješavanje većih nečistoća i klinički dokazano pruža korisnicima manje pore u samo nekoliko sedmica korištenja.

OKOLINA 
Šteta nanesena sunčevim djelovanjem, zagađenje okoliša, iscrpljujući životni stil, stres i pušenje svi utiču na veličinu vaših pora. Kao što UV zrake slabe strukturu vaše kože, pore se opuštaju i zbog toga je korištenje krema sa zaštitnim faktorom nužan preventivni korak koji trebamo poduzeti. Isto tako se možete prepustiti nekim opuštajućim običajima i sebi obezbijediti dovoljno sna. I nemojte – i to stvarno mislimo – nemojte pušiti. Loše je za sve.

KISELINE
Činjenica: pore se ne otvaraju i ne zatvaraju. Ali mrtva koža koja ih ispunjava će uvećati njihov izgled. Piling koji sadrži glikoličnu, salicidnu, beta-hidroksidnu ili alfa-hidroksidnu kiselinu koja će djelovati dubinski prilikom uklanjanja mrtvih ćelija kože koje su došle do kraja svog ciklusa života. Isprobajte naš NovAge Ecolagen serum protiv bora, NovAge tonik za obnavljanje kože i NovAge True Perfection noćna krema za obnavljanje kože – sve od njih sadrže alfa-hidroksilne kiseline. 

VLAGA

Ako imate masnu kožu, vjerovatno ste svjesniji vaših pora od drugih. Izbjegavajte veoma teške dnevne kreme koje mogu začepiti vaše pore. Umjesto njih koristite lagane losione ili gelove za hidrataciju kože. Čak i ako imate masnu kožu, nemojte u potpunosti zaobići hidrataciju. Što vam je koža hidriranija, ćelije će vam biti punije, zbog čega će pore biti manje vidljive a znaci starenja kože manji.

KAMUFLAŽA 
Trebate brze rezultate? Onda stvarno trebate da isprobate NovAge kremu za umanjivanje pora i finih linija ispod svog make-upa. Koža je lako upija a sadrži posebne sastojke uz pomoć kojih možete stvoriti glatku bazu s besprijekornim izgledom kože. Nakon toga nanesite uobičajeni tekući puder. Savršeno!


Tekst: Fotograf: Kristine Wreyford