Kako se boriti sa problemom suhe kože

Mnogi razlozi za suhu, zategnutu kožu su van naše kontrole. Ali, rješenja nisu. Ovdje su naši najbolji savjeti i trikovi kako hidratizirati kožu kada padnu temperature.

Ne tuširajte se prevrućom vodom
Tuširanje toplom vodom je ugodno, ali topla voda je loša za suhu kožu. Topla voda uklanja prirodna ulja s površine vaše kože - barijeru koja je potrebna da koža zadrži vlagu i ostane glatka. Neka tuširanje hladnijom vodom, barem za nekoliko stepeni, postane vaša navika i ne tuširajte se predugo.

Koristite prave proizvode
Sada imamo dostupu novu generaciju proizvoda za hidrataciju suhe kože, provjerite da li ste odabrali prave!  Potražite blaga sredstva za čišćenje i losione koji sadrže vazelin i prirodne sastojke kao što je glicerin. Vodeni, mirisni losioni su praktično beskorisni za suhu kožu – ono što je vama potrebno je krema koja je gusta i teška.

Savjet urednika: Za mala suha područja možete koristiti Tender Care univerzalni balzam. Sadrži vazelin, koji pomaže ublažiti suhoću i brzo hidratizira kožu!

Jedite pravu hranu 
Hidratizirajte kožu iznutra! Esencijalne masne kiseline mogu povećati proizvodnju prirodnih ulja kože, koja služe kao prirodna zaštita od isušivanja. To znači da vam konzumiranje hrane ili dodataka s visokim udjelom Omega-3 može pomoći u borbi protiv suhe kože iznutra.

Uzmi lijek preko noćiKada ništa ne pomaže – uzimanje lijeka preko može biti vaš odgovor! Prvo, opustite se i uživajte u kupki, u mlakoj vodi. Kada kažemo uživajte mislimo, toliko dugo da vam se koža ne smežura poput suhih šljiva. Kada završite, posušite se mekim peškirom. Posljednje, ali ne manje važno, nanesite debeli sloj masnog ulja. To može biti malo neuredno, pa predlažemo da koristite stare pidžame i plahte. Zatim idite u krevet. Vaša koža će se osjećati znatno drugačije kada se probudite ujutro!

Tekst: Fotograf: Getty Images