Kako postati prava “uspavana ljepotica”

Da li ste znali da žene devet puta češće pate od nesanice nego muškarci? Žene moraju pronaći vrijeme za posao, porodicu i druženje, a zapostavljaju vrijeme za spavanje.

Kao što svi dobro znamo, san je važan za naše psihičko i fizičko zdravlje. To je vrijeme kad se naše tijelo, a pogotovo naša koža obnavlja. Ukoliko nemate 8 sati sna, vrijeme je za promjenu. Evo kako možete postati prava “uspavana ljepotica”. 

Isto vrijeme za spavanje – pridržavajte ga se!

Istraživanja pokazuju da oni koji uvijek u isto vrijeme liježu i ustaju imaju kvalitetniji san. Vrijeme odlaska na spavanje bi trebalo biti isto i za vrijeme vikenda jer tijelo pamti kasni odlazak u krevet, te su mu potrebna 24 sata kako bi se vratilo u normalan ciklus.

Regulišite unos kofeina

Jedna se šoljica kafe u tijelu izluči nakon 4 sata. Ukoliko pijete nekoliko šoljica kafe u poslijepodnevnim satima, vaše će ih tijelo još uvijek izlučivati do kasno uvečer. Nakon ručka je idealno vrijeme za biljne čajeve i pića koja ne sadrže kofein.

Prilagodite svoj trening 

Kardio treninzi i trenizi snage daju vašem tijelu energiju. Potiče se izlučivanje endorfina, te je vježba idealna za dnevne aktivnosti ali ne i noću. 

"Pokušajte zakazati svoj termin za trening najmanje 3 sata prije odlaska na spavanje ili prakticirajte jogu prije počinka. "


Isprobajte trik s temperaturom

Topla će kupka prije spavanja povisiti vašu temperaturu tijela, a kada izađete iz kade ona će se naglo spustiti. Ovaj pad temperature u vašem tijelu signalizira mozgu da je vrijeme za spavanje, počet ćete se osjećati  umorno što je savršeno dok ne utonete u prve snene trenutke.  

Bez tehnoloških naprava 
Vaša bi spavaća soba trebala biti hladna, tiha, tamna i ono najvažnije – bez tehnoloških naprava. Pametni telefoni, laptop i televizija uznemiravaju naš prirodni ritam spavanja tako da ih pokušajte ostaviti u drugoj prostoriji.  

Obavijte se lavandom 
Lavanda je dugo bila upotrebljavana kao prirodni sastojak koji pomaže pri spavanju.  Pokapajte svoj jastuk s nekoliko kapi esencijalnog lavandinog ulja – miris će signalizirati vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. 


Pronađite svoj ritual ljepote 

Iako je san najsnažniji ritual ljepote, proizvodi za njegu kože mogu doista puno pomoći. Noću se naša koža obnavlja i dovodi u ravnotežu i u tom je stanju najsnažnija za prihvaćanje hranjivih sastojaka. Svoju noćnu njegu započnite nanošenjem seruma i noćne kreme. Vaša će vam koža biti zahvalna. 


Tekst: Fotograf: SHUTTERSTOCK