Kako stres utiče na vašu kožu

Možda ste jedna od onih osoba koja nema problematičnu kožu, ili se niste od tinejdžerskih dana borili s aknama, ali bez obzira na tip kože, kada nas obuzme fizički ili emotivni stres, to se pokaže na našoj koži.

Da li se osjećate kao da vam koža u zadnje vrijeme izgleda lošije? Sve ste isprobali, od kozmetičkih tretmana do unošenja više vode i kvalitetnijom ishranom – ali ništa ne pomaže. Moguće je da su problemi vaše kože uzrokovani stresom. Za neke stres uzrokuje sivkast ten i suhu kožu koja se peruta, dok kod drugih dovodi do pojave bubuljica i drugih upala na koži ili probleme kože kao što su ekcemi, psorijaza ili rosacea. Ako mislite da to nije dovoljno, stres može biti uzročnik i onih novih bora koje su se pojavile na vašem licu jutros!

Zašto stres uzrokuje probleme kože?
Postoji više razloga zašto vaša koža može da reaguje u stresnom periodu, ali jedan od glavnih razloga je hormon stresa kortisol. Kada ste pod stresom, vaše tijelo misli da je napadnuto i odgovara proizvodnjom kortisola i upalnim procesima. Ovo kratkoročno nije ništa što bi vas trebalo zabrinjavati, ali dugotrajni stres povećava broj lojnih žlijezda na koži što znači da vaša koža proizvodi više ulja. Ovo dovodi do začepljenja pora i pojave bubuljica na koži čak i u važnim momentima kao što je velika prezentacija oko koje se nervirate!

Ne samo da dugotrajni stres dovodi do povećanog lučenja masnoće, nego postaje teže za kožu da se prirodno obnavlja i proizvodi zdravi kolagen i elastin, što može uzrokovati pojavu bora i finih linija. Osim toga, dokazano je da nerviranje pred ispit ili intervju smanjuje funkciju barijere kože što kožu čini podložnijima agresorima poput onečišćenja i grubih hemikalija.

Šta možete uraditi
Srećom, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili i izmijenili posljedice stresa na kožu. Prvo, pokušajte pronaći sam uzrok stresa, npr. možda imate previše posla ili neriješeni problem s prijateljem koji može uzrokovati da vaše tijelo trpi. Možda čak ni ne znate da vam nešto uzrokuje stres!

Ponekad, stres je neizostavni dio života, ali možete uključiti prakse koje vam pomažu da se nosite sa stresom ili ga bar smanjite. Na primjer, počnite ići na jogu ili meditaciju kako biste smirili disanje i pružili više kisika svojim stanicama. Meditacija je također dokazana da učinkovito pomaže u smanjenju nivoa stresa.

Još jedan dobar način za smanjenje stresa je da nađete malo vremena za sebe i brigu o sebi u vašem prepunom rasporedu. Možda imate samo petnaest minuta, ali možete ih iskoristiti! Pripremite sebi spa tretman - upalite svijeće, nanesite umirujuću masku za lice i utonite u toplu kupku kako bi se vaša koža i vi osjećali i izgledali dobro!

Tekst: Fotograf: Oriflame, Adobe Stock