Zdravo ili mit?

Toliko različitih wellness mitova kruži ovih dana. A da li znate kako da razdvojite dobre od loših? Nastavite da čitate da biste saznali!

1. NE TREBA VAM ZAŠTITA OD SUNCA AKO ĆETE BITI U ZATVORENOM CIJELOG DANA
Mit: Ako sjedite blizu prozora treba da koristite zaštitu od sunca. Sunčeva svjetlost sadrži UVA zrake, koji prolaze kroz staklo. I baš kao i UVB zraci povezani su sa starenjem i rakom kože.

2. OD VJEŽBANJA ĆE VAM KOŽA IZGLEDATI BOLJE
Istina: Vježbanje povećava protok krvi i raznosi kisik i hranjive tvari koje poboljšavaju zdravlje kože. Dugoročno čak može da poboljša rad krvnih sudova što svakako pozitivno utiče na kožu.

3. OD MASTI ĆETE SE UDEBLJATI
Mit: Kao i bilo šta drugo u čemu pretjerate, i previše masti će vas udebljati. Ali, umjerena količina masti je zapravo ono što je potrebno za zdravu i uravnoteženu ishranu. Nezasićene masne kiseline (mononezasićene i polinezasićene) iz orašastih plodova, ribe i avokada čak mogu da vam pomognu da duže ostanete siti i da ne grickate ništa između obroka.

4. POTREBNO VAM JE 8 ČAŠA VODE SVAKOG DANA
Mit: Nema potrebe da brojite koliko čaša vode ste popili u toku dana. Svako ima različite potrebe, a i hrana sadrži dosta tečnosti. Važno je samo da uvijek popijete vode kada ste žedni!

5. MANJAK SNA MOŽE UTICATI NA DOBITAK TEŽINE
Istina: Da li ikada osjećate glad kada ste umorni? To je zato što hormoni koji se luče kada ste pospani su isti oni koji se luče kada ste gladni. Tako da manjak sna stvarno može da učini da jedemo više nego što bi trebalo.

6. CILJANE VJEŽBE ČINE DA MRŠAVITE U CILJANIM PODRUČJIMA
Mit: Hiljade trbušnjaka će ojačati vaše stomačne mišiće, ali neće smanjiti količinu sala na vašem stomaku. Ako želite da izgubite salo morate da gubite salo iz cijelog tijela. To se uglavnom dešava zahvaljujući kardio vježbama, tokom trčanja, plivanja ili aerobika.

7. KALORIJE KOJE UNESETE NOĆU DEBLJAJU VAS VIŠE NEGO ONE KOJE UNESETE TOKOM DANA
Mit: Neke dijete preporučuju da ne jedete poslije 6 sati popodne. Ignorišite ih! Nije važno kada jedete, važno je koliko jedete. Na kraju dana kalorija je kalorija.

Tekst: Fotograf: Getty Images