Zdrava djeca: povratak u školu

Ponovo je to doba godine: ljeto se primiče kraju, a vaša djeca školskim klupama. Kako biste im omogućili da budu najzdraviji i najsretniji, slijedite naših 8 savjeta!

POVRATAK RUTINI
Povratak ustaljenoj rutini poslije raspusta je od velike važnosti. Možda je odlazak u krevet bio kasnije tokom raspusta, ali djeci je neophodno devet sati sna svake noći, kako bi povratila svoju mentalnu i fizičku energiju i bila uspješna u školi – a bit će i daleko sretnija!

DOBAR POČETAK DANA
Roditelji znaju za tvrdnju: “Doručak je navažniji obrok” a to posebno važi za djecu. Doručak od cijelog zrna žitarica, svježeg voća, prirodnog jogurta ili jaja obezbijedit će njihovim mozgićima “gorivo” neophodno za koncentraciju i snagu tijela tokom igre.

PAUZE

Napravite zdrav preokret u vezi užine te grickalice i slatkiše zamijenite nečim hranjivim. Sirovi štapići povrća uronjeni u humus, cijeđeni sokovi ili voćne kaše bogate antioksidansima ili kokice iz kućne radinosti utažit će im glad.

OPTIMALAN RAZVOJ

Najveći dio vitamina djeca treba da unesu ishranom, ali svakodnevno uzimanje multivitamina obezbijedit će im hranjive materije potrebne za razvoj. Potražite suplemente bogate vitaminima A, C i D za imuni sistem, kalcij i magnezij za energiju i mišiće, Omega 3 za snagu mozga i kalcij za jake kosti i zube.  

Probajte: Wellness Kids

USTANOVLJAVANJE RUTINE
Pokušajte da izbjegnete haos prvog školskog dana tako što ćete ih slati na spavanje i podizati ranije nekoliko dana prije polaska u školu. Ustanovljavanje jednostavne rutine prije polaska pripremit će ih za školsku godinu koja je pred njima.

AKTIVNOST
Djeci je dnevno potrebno bar sat vremena vježbanja – bilo da je riječ o aktivnim igrama kao što su igra skrivača, ples, vožnja bicikla ili časovi plivanja, važno je da ih podstičete da budu aktivni poslije škole, posebno ako u školi nisu. Redovne aerobne vježbe izgradit će mišiće i kosti, pospiješiti mentalnu snagu, pozitivno raspoloženje i veće samopouzdanje.

NERVOZA DJECE PRVOG DANA ŠKOLE
Potpuno je normalno da djeca budu nervozna na početku škole. Razgovarajte sa njima o strahovima koje imaju, podsjećajući ih na ono što vole u vezi škole – kao što je igranje fudbala. Povedite dijete u kupovinu, kupite mu lijepe sveske i zabavne olovke, a zatim uskladite vannastavne aktivnosti sa školom, tako ćete im olakšati povratak u školu.

...A I ODRASLIH

Nakon dugog raspusta, i za vas može biti jednako stresno slanje djeteta u školu. Porazgovarajte sa prijateljima o zebnjama koje imate, pričajte sa razrednim starješinom prije polaska i (ako niste zaposleni) pronađite zabavan hobi koji će vam ispuniti vrijeme.


Tekst: Fotograf: Getty Images