Ući u suštinu starenja kože

Naš najnapredniji sistem za njegu kože, NovAge razvijen je na osnovu naučnih istraživanja u vezi sa starenjem kože. Ovu studiju pod nazivom AgeReflectTM sproveli su Oriflame naučnici, a našeg glavnog direktora za oblast nauke i inovacija, doktora Alain Mavona zamolili smo da nam kaže nešto više na ovu temu.

1. ŠTA JE AGEREFLECTTM?
AgeReflectTM je jedinstvena naučna studija o starenju kože, koju su osmislili i sproveli Oriflame naučnici radi boljeg razumijevanja starenja kože i njenog uticaja na opšti izgled i utisak o starosti u globalnom kontekstu.

2. ZAŠTO JE ORIFLAME ODLUČIO DA SPROVEDE AGEREFLECTTM STUDIJU?
Cilj je bio da se shvate znaci starenja koji zaista daju kožu starijeg izgleda kako bi osmislili ciljano i jedinstveno rješenje za njegu kože u borbi protiv tih znakova.

3. NA KOJI NAČIN JE AGEREFLECTTM STUDIJA SPROVEDENA?

Prva faza AgeReflectTM obuhvatala je skoro 300 žena starosti od 15 do 65 godina. Mapirali smo i analizirali crte ženskih lica koristeći najsavremenije tehnike i fotografisali smo njihova lica koristeći aparat veoma visoke rezolucije. Odvojeno smo zamolili oko 600 žena da procjene starost žena koje smo fotografisali.

4. KOJI STRUČNJACI SU UČESTVOVALI U AGEREFLECTTM STUDIJI?

Timovi Oriflame stručnjaka su bili multidisciplinarni i obuhvatali su stručnjake u oblasti marketinga, biologije kože, tim za kliničku procjenu kože kao i regionalne timove.

5. KOJA SU GLAVNA OTKRIĆA AGEREFLECTTM STUDIJE?

Jedno od možda najistaknutijih otkrića je da izgled četiri od pet žena ne odaje njihovu pravu starost. AgeReflectTM nam je omogućio da stvorimo jedinstvenu bazu podataka o znacima starenja koji utiču na mlađu ili stariju kožu, kao i da razvijemo sopstvenu skalu procjene za upotrebu u našem objektu za kliničko testiranje za procjenu efikasnosti naših proizvoda za njegu kože.

6. KOJA OTKRIĆA AGEREFLECTTM STUDIJE SU BILA NAJVAŽNIJA ZA RAZVIJANJE SISTEMA ZA NJEGU KOŽE NOVAGE?
Dovođenjem u vezu znakova starenja na licu žene sa njenom pravom starošću u odnosu na njenu pretpostavljenu starost otkrili smo jasnu vezu između određenih znakova starenja i negativne procjene starosti. Identifikovali su 12 znakova starenja kože koji su najvažniji za izgled.

7. KOJE KARAKTERISTIKE KOŽE LICA NAJVIŠE UTIČU NA NAŠU PERCEPCIJU NEČIJE STAROSTI, PREMA AGEREFLECTTM STUDIJI?

To poprilično zavisi od starosti pošto znaci starosti prilično variraju zavisno od toga imate li 30 ili 55 godina. Na primer, od 30 do 55 fine linije postaju vidljivije i vode ka koži koja izgleda starije.

8. DA LI ŽENE U SVAKOM UZRASTU PERCIPIRAJU ZNAKE STARENJA NA ISTI NAČIN?
Definitivno ne. Mlada i stara osoba neće na isti način procjeniti starost neke druge osobe pošto je njihova percepcija veoma različita. Zašli smo u veoma zanimljivu oblast.

9. GDJE MOGU DA PROČITAM O AGEREFLECTTM, REVOLUCIONARNOM NAUČNOM ISTRAŽIVANJU KOJE STOJI IZA ORIFLAME NOVAGE SISTEMA ZA NJEGU KOŽE?
Dio velikog broja rezultata je sada objavljen u kozmetičkim naučnim časopisima i možete ih pronaći ovdje: International Journal of Cosmetic Science and Skin Aging Characteristics of Russian Women.


Tekst: Fotograf: Getty Images