4 pitanja o tipu kože koja se često postavljaju

Nije samo stanje već i tip vaše kože ono što je važno u potrazi za savršenim proizvodima za nJegu. Pitali smo našeg Direktora za istraživanje u oblasti kože Susanne Fabre da nam odgovori na 4 najčešća pitanja koja se odnose na tip kože.

 

1. Zašto je važno izabrati proizvode za njegu u skladu s tipom kože?

Najbolje je da odaberete njegu kože koja odgovara i vašim specifičnim potrebama i vašem tipu kože – bez obzira na vaše godine, spol ili porijeklo. Na primjer, ako imate suhu kožu, potrebna vam je bogatija formula koja će ojačati barijeru kože koja je vrlo osjetljiva jer se vaša koža lako isušuje. Ako imate masnu kožu onda vam je potrebna laganija tekstura kako biste izbjegli suvišan sjaj i začepljene pore što vas može dovesti do akni i drugih nesavršenosti.

2. Koji sve tipovi kože postoje?

Obično govorimo o suhoj koži, osjetljivoj, normalnoj i masnoj koži. Ali svako od nas ima jedinstveni ten i postoji mnogo mogućih kombinacija.3. Da li se moj tip kože vremenom mijenja?

Vaš tip kože kao i stanje vaše kože mogu se mijenjati vremenom zahvaljujući hormonskim promjenama i vanjskim uticajima kao što su zagađenje i način života (loša ishrana, malo sna itd.) kao i klimatske promjene. Zato je preporučljivo pratiti promjene tena i uskladiti izbor proizvoda za njegu s tim. Na primjer, može biti važno da vaše proizvode prilagodite ovim promjenama. Na primjer, odaberite bogatiju hidratantnu kremu za zimu kada je zrak suh ili dodajte proizvode sa većim zaštitnim faktorom tokom ljeta.

4. Mogu li da kombinujem proizvode za različite tipove kože?

Preporučujemo vam da koristite proizvode koji odgovaraju vašim individualnim potrebama, i sasvim je u redu da vam u nekim periodima odgovaraju laganije kreme, a u nekim bogatije.

Tekst: Fotograf: Oriflame