5 načina da oporavite tijelo nakon vježbanja

Intenzivan trening vam može uzrokovati (ili samo pokušaj novih sportova) intenzivnu bol u mišićima. Ali, postoji mnogo načina da se bol nakon treninga ublaži. Ovo je naših pet vrhunskih savjeta!

1. REDOVNO ISTEZANJE
Iako ne postoji sumnja u sve prednosti treninga, redovno istezanje pomaže tijelu da se brže oporavi nakon naporne fizičke aktivnosti, ali pozitivno utiče i na prirodan položaj i držanje tijela. Ako osjećate nelagodu nakon vježbanja, pokušajte zadržati statički položaj do 30 sekundi da biste vratili snagu i ravnotežu.

2. KUPITE VALJAK ZA MASAŽU
Valjak za masažu se može koristiti ne samo za masažu mišića za ublažavanje napetosti, već i nakon bilo kakvog napornog treninga. Dostupne u fitness trgovinama, te čvrste sprave mogu raditi čuda. Ako dobijete grč mišića kojeg trebate odmah ublažiti probajte s masažom teniskom lopticom - to može biti učinkovit način za smanjenje boli.

3. ODMARAJTE MIŠIĆE
Ako trebate prisustvovati fitness događanju - može biti primamljivo intenzivno vježbati u pripremi. Ali preskakanje dana odmora učinit će vam više zla nego dobra. Za početak, može dovesti do ozljeda, ali još je važnija činjenica da mišiće treba odmoriti. Da biste u potpunosti iskoristili koristi vježbanja trebate svom tijelu osigurati i odmor.

4. HLADNA I TOPLA KUPKA
Hladna kupka nakon treninga će suziti krvne žile i smanjiti oticanje. Ako su vam mišići upaljeni ili ozlijeđeni nakon posebno teškog treninga, ledena kupka može pružiti učinkovito olakšanje. Toplina, s druge strane, pomaže opuštanju mišića, potičući protok krvi kako bi se brzo uklonila bol.

5. UBACITE DANE LAGANOG TRENIRANJA
Pješačenje, plivanje, joga ili lagano trčanje mogu se izvoditi na niskoj razini intenziteta kako ne bi došlo do upale mišića. Ova vrsta vježbanja također potiče protok krvi u mišićima bez naprezanja. Rezervirajte dan odmora i aktivni dan oporavka između vježbi s visokim intenzitetom za optimalne rezultate.

Tekst: Fotograf: Getty Images