5 načina da zaštitimo okeane

S obzirom na to da nam se približava sezona odmora, sada je pravo vrijeme da razmislimo na koji način možemo zaštititi našu planetu. Okeani i biljni i životinjski život u njima trebaju našu pažnju i pomoć!

1. Samostalno istraživanje
Možda ovaj članak u vama probudi osjećaj da želite pomoći i uključiti se, ali ne znate odakle početi. Prva i najbolja stvar koju trebate učiniti je istražiti o problemima s kojima se okeani suočavaju danas. Znanje je moć!

2. Podijelite znanje
Nakon što ste uradili samostalno istraživanje, vrijeme je da svoje znanje podijelite s ostalima. Počnite od porodice i prijatelja. Zašto ne i kontaktirati lokalne predstavnike?! Upravo vi možete biti pokretač promjene u društvu.

3. Održavajte plažu u vašem mjestu
Podijelili ste bitne informacije s prijatlejima, porodicom i kolegama, ali želite napraviti pozitivnu promjenu u svom okruženju. Zašto ne biste posjetili i očistili najbližu plažu? Možete uključiti i ostatak stanovništva u grupno čišćenje i super se zabaviti.

4. Pazite na upotrebu energije
Potrošnja energije i emisije karbon dioksida imaju štetan utjecaj na okeane što utiče na zagrijavanje vode i promjenu njenog sastava, povećava nivo mora te rezultira nepovoljnim vremenskim prilikama. Okeane možemo zaštititi tako što ćemo isključiti svjetlo kad nam ne treba. Umjesto vožnje autom, na posao možemo ići biciklom.

5. Podržite organizacije koje štite okeane
Pretražujući internet, naići ćete na mnoge organizacije koje vrijedno rade da zaštite okean i svijet koji mu pripada. Pronađite organizaciju za koju smatrate da je prava i javite se da volontirate. To je odličan način da napravite razliku i upoznate ljude koji misle kao vi!