5 načina da unesete više minerala u svoju ishranu

Većina nas zna da su nam vitamini potrebni svakodnevno, ali da li ste znali da nam minerali isto toliko trebaju? Minerali pomažu rad metabolizma, utiču na ravnotežu vode u tijelu, zdravlje kostiju i još mnogo toga. Pročitajte na koji način ih možete uvesti u svoju ishranu!

1. KALCIJ

Kalcij je potreban u različitim procesima u tijelu, između ostalog utiče na snagu kostiju i zuba. Koji su njegovi prirodni izvori? Mlijeko (i drugi mliječni proizvodi), brokula i zeleno lisnato povrće, poput špinata i prokulica.

2.ŽELJEZO

Pošto željezo prenosi kisik svim organima u tijelu, često će vam biti teško da se koncentrišete bez njega. Koji su njegovi prirodni izvori? Zeleno povrće, mahunarke, leća, grah, grašak itd.

3. MAGNEZIJ

Svakako jedan od najpotcenjenijih minerala je magnezij koji je važan za funkciju mišića i smanjuje osjećaj umora. Koji su njegovi prirodni izvori? Koštunjavi plodovi, sjemenke, riba, integralne žitarice i mahunarke.

4. CINK

Ultimativni borac protiv infekcija, naš dragi prijatelj cink sprečava nastanak i razvoj infekcije i važan je za kožu, kosu i nokte. Koji su njegovi prirodni izvori? Škampi, integralne žitarice, sjeme bundeve, bobičasto voće i špinat.

5. JOD

 Jod je važan za funkciju štitne žlijezde. Koji su njegovi prirodni izvori? Mladi orah, mliječni proizvodi, riba i jaja.

Tekst: Fotograf: Getty Images