5 majčinskih savjeta za sreću djece

Šta je recept za sretnu familiju? Ko bi mogao dati bolji odgovor na ovo pitanje od majki? Pitali smo 5 mama iz našeg ureda u Štokholmu da nam daju svoje najbolje savjete. Evo šta su pripremile!

NASMIJTE IH
“Baš kao i odrasli, i djeca prolaze kroz različita rapsoloženja – moj stariji sin nije iznimka. Povremeno, kada plače (a odmah vidim da se pretvara) pokušavam da mu preusmjerim fokus na nešto potpuno drugačije. Na primjer, pravim se da sam zapela za nešto. Od toga se uvijek nasmije, umjesto da nastavi plakati.
- Jessica Håkansson
Majka dvoje djece

BRINITE O NJIHOVOJ KOŽI
“Manja djeca često imaju osjetljiviji kožu pa uvijek kupujem blage kreme za tuširanje i losione za tijelo. Uz pomoć njih mogu izbjeći probleme nastale zbog osipa i suhe kože. Moj najnoviji favorit je Loving Care kolekcija. Ne samo da je odlična za kožu mog sina, već i za cijelu porodicu!”
- Anna-Klara Grödell
Majka jednog djeteta

NEKA SU IM OBROCI ZABAVNI
“Mala djeca su obično izbirljivi kada je hrana u pitanju. Moja kćerkica bi doslovno plakala svaki put kada bismo joj dali povrće. Da bi joj obroci bili zabavniji, počeli smo praviti različita lica ili životinje od hrane na tanjiru. Sada sva sretna pojede drvo od brokule!”
- Janelle Hallberg
Majka jednog djeteta

POTIČITE IH NA DOBRU HIGIJENU
"Od malih nogu sam pokušala naučiti moju djecu dobrim higijenskim navikama. A djeca kao djeca – vole koristiti MNOGO sapuna i šampona svaki put kada se kupaju. Zato smo obično kupovali jumbo pakovanja  - na taj način bi rijetko ostali bez sredstava za čišćenje, a tako je i bolje za naš budžet!”
- Julia Koga
Majka dvoje djece

ŽIVITE U TRENUTKU
"Kada ste odrasla osoba, lako se fokusirate na ono što se treba desiti sutra ili naredne godine, ali djeca više razmišljaju o „sada“ i „ovdje“. Zbog toga se pokušavam fokusirati na sadašnji trenutak i da sam veoma precizna kada govorim svojoj djeci šta je to što trebaju odmah da urade.”
- Maria Hillgren
Majka dvoje djece
Tekst: Fotograf: Evelina Molin