5 smjernica za bolje zdravlje

Svi znamo da vježbanje spada među najvažnije stvari koje možemo učiniti da bismo bili zdraviji. Međutim, ono što unosimo u organizam i način na koji to činimo, također igra veoma važnu ulogu. Pročitajte ovih 5 smjernica za unapređenje svojih navika u ishrani!

 

Nemojte

• Piti kafu nakon podneva – kofeinu je u prosjeku potrebno oko 10 sati da bi se razložio u tijelu. Ako popijete šolju kafe popodne, može se desiti da i nakon ponoći osjećate efekte kofeina, što i nije baš dobro za san. Ipak, način na koji se kofein razlaže u organizmu je individualan i također zavisi od količine kafe koji ste popili, ali naš savjet je da igrate na sigurno i kafu pijete samo prije podne.

• Jesti mnogo vlakana bez hidratacije - Vlakna su sjajna za varenje ali samo ukoliko se unose uz dovoljne količine vode. U suprotnom, mogu se desiti ozbiljne neprijatnosti. Vlakna upijaju vodu, što pomaže da se hrana brže kreće kroz organizam i lakše iz njega izbaci. Dehidracija samo može dovesti do problema sa stezanjem stolice i zato pijte vodu!

 

UVEDITE U NAVIKU

• Jedite svaki dan u isto vrijeme – naše tijelo voli rutine! Brojne studije su pokazale da je neuredna ishrana povezana sa povećanim rizikom od metaboličkih sindroma, povišenog krvnog pritiska i indeksa tjelesne mase! Naš metabolizam ima svoj 24-satni raspored i očekuje iste stvari svaki dan u isto vrijeme!  

• Zamijenite mliječnu čokoladu tamnom  – crna čokolada ima visok sadržaj kakaa (70% i više), zbog čega je bolji izbor od mliječne. U odnosu na mliječnu čokoladu, tamna obiluje zdravim antioksidansima koji štite tijelo od starenja i bolesti, ima manje šećera i sadrži minerale poput magnezija, željeza i cinka. 

• Jedite više cinka za bolji san - nedavna istraživanja su pokazala da je nivo cinka povezan sa kvalitetom spavanja. Cink se nalazi u mesu, školjkama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Unos cinka možete pojačati i suplementima, da biste obezbijedili optimalan unos.
Tekst: