Osjećajte se dobro, izgledajte odlično – u svakoj dobi!

Redovna fizička aktivnost je osnovna za očuvanje zdravlja i dobrog izgleda nevezano za dob. No, kako starimo naše se tijelo također mijenja, te je stoga potrebno promijeniti i način vježbe.

20’te
Ukoliko ste fit u ranijoj dobi, vjerovatno ćete zadržati sve dobre navike vrlo lako i u kasnijoj dobi. Posvetite barem pola sata dnevno vježbanju, a idealno do 5 puta sedmično. Vaše je tijelo snažno u dvadesetima, no  svejedno trebate posvetiti vrijeme kako bi vaši mišići ojačali. Idealna je kombinacija kardio treninga i treninga snage koji naglašava tonus mišića.

 

30’te
U tridesetima se metabolizam usporava, te je gubitak kilograma sve teži. Možda imate obitelj ili poslovne obaveze, pa stoga I manje vremena no vrlo je važno da vježba postane vaša navika. Pokušajte se pridržavati rutine koja uključuje dinamičan kardio trening. Uključite se u sedmične kurseve pilatesa, koji će lijepo podići vaše mišiće.


”Možda imate porodicu ili poslovne obaveze, pa stoga I manje vremena no vrlo je važno da vježba postane vaša navika”
40'te
U četrdesetima doista možete postaviti dobre temelje za budućnost. Kupite steper i prionite na vježbu. Pored kardio treninga vježbajte i trening otpornosti. Vježbajte s trenerom koji će vam preporučiti vježbe koje su najbolje za vašu građu tijela.

 

50’te
Mnoge žene prolaze kroz hormonalne promjene u svojim pedesetima. To može potaknuti pojačano sakupljanje masnih naslaga na području oko trbuha. Područje oko trbuha možete održavati vitkim uz pomoć satova joge koje svakako preporučujemo. Neka vaše tijelo i duh budu u harmoniji. Čuvajte se ozljeda.

 

60’te 
Kako ulazite u “zlatno doba”  vodite brigu o kostima jer su krhke i porozne. Plivanje i aqua aerobic su  odlični za održavanje tonusa. Puno hodajte, a pri tome mijenjajte tempo hoda. Umjerenost je ključna riječ u vašim godinama. 

Tekst: Fotograf: Oriflame E-Marketing Team