Osam načina kako možete povećati učinkovitost vježbanja

Možda vježbanju pristupate religiozno, a možda vježbate samo nekoliko puta sedmično. U svakom slučaju, niko ne želi provesti previše vremena u teretani ili sali za vježbanje, ali svi žele to vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način i dobiti najbolje rezultate. Evo kako to možete učiniti.

img-1.jpg

1. Pronađite nešto što volite

Naš prvi savjet zvuči zaista jednostavno, ali to je ključno za uspjeh. Ako nešto ne volimo, to ćemo izbjegavati, a studije to i dokazuju. Uživanje u vježbanju je najbolji način da budete učinkovitiji – i povećate motivaciju!  

Oriflame globalna marketing direktorica za Wellness i fitness instruktorica, Elisabeth Ringmar, se slaže. Vjerujem da je najvažnije pronaći sport, rekreaciju ili fitness rutinu koju zaista volite i pronaći način kako je uklopiti u svoj način života.” kaže Ringmar. ”Tako ćete smanjiti mogućnost da odustanete.”

Svi možemo na neko vrijeme raditi stvari koje ne volimo, ali ne zauvijek. Zato je pronalaženje onoga što volimo neophodno.

2. Planirajte, planirajte, planirajte

Bez dobrog plana nema pobjede. Vjerujem i da je dobar raspored vježbanja ključan.” Ringmar savjetuje. ”Trebamo odrediti vrijeme i mjesto vježanja u našim životima i kalendarima, baš kao i za posao, obroke, spavanje i druženje s najdražima. Pronađite vrijeme za vježbanje!

Umjesto besciljnog lutanja od jedne sprave do druge, isplanirajte svoju rutinu vježbanja za svaku sedmicu kako biste se pripremili na vrijeme! 

3. Potražite pomoć
Lako je odlučiti povećati opterećenje prilikom vježbanja, ali nemojte se uspoređivati s najvećom ili najsnažnijom osobom pored sebe. Umjesto toga, potražite pomoć i pitajte trenera za savjet ili čak investirajte u individualne treninge. Treneri će vam sigurno pomoći da povećate učinkovitost vaših vježbi jer ćete znati šta trebate činiti i kako pravilno izvoditi vježbe.

img-2.jpg 

4. Vježbajte više grupa mišića odjednom
Udvostručite učinkovitost vježbi kombinovanim pokretima! Umjesto da vježbate samo određenu grupu mišića, kao što su, na primjer, bicepsi, iskoristite vrijeme maksimalno i vježbajte nekoliko grupa mišića odjednom. Koje su prednosti? Vježbate cijelo tijelo i sve mišiće odjednom jer rade zajedno što dovodi do učinkovitijih rezultata. U videu ispod, Ringmar će vam pokazati neke od uobičajenih vježbi za cijelo tijelo.

 

“S kombinovanim vježbama u kojima koristite cijelo tijelo, aktivirate i manje, pomoćne mišiće. Učvrstit ćete mišiće trupa i poboljšati ravnotežu. Također, uključivanjem i izgradnjom većih mišića, kao što su mišići nogu i leđa, potrošit ćete više kalorija tokom vježbanja i između vježbi. Plank je odličan primjer kombinovane vježbe, pogotovo ako pomičete ruke i noge u tom položaju.”, kaže Ringmar.

5. Kombinujte
Odličan je osjećaj kada napokon shvatite kako pravilno upotrijebiti bučicu ili odraditi plesnu koreografiju, ali što više izazivate sami sebe da promijenite rutinu, to bolje. Vaše će se tijelo na kraju prilagoditi nivou stresa i trening više neće biti tako učinkovit kao prije. Za kardio vježbe, pokušajte odraditi kombinovani trening, a ne svaki put trčati, a mijenjajte i trening snage svakih nekoliko sedmica. Također, pokušajte odraditi jedan ili dva HIIT treninga; odlični su za poticanje metabolizma!

6. Odmorite
Svi znamo vrijednost redovnog vježbanja i zdravih navika. Ali, previše svega, pa tako i vježbanja, može biti loše. Previše vježbanja može dovesti do pogoršanja općeg stanja organizma i imunološkog sustava te odgoditi željene rezultate. Vježbajte umjereno i imajte na umu da najbolji rezultati dolaze od rada i kvalitetnog oporavka. Istezanje, plivanje ili joga su odlične vježbe za oporavak tijela. I, naravno, nikad nemojte podcijeniti važnost kvalitetnog sna!

img-3.jpg 

7. Budite predani

Predanost i pravilna rutina temelj su izgradnje čvrstog i dosljednog fitness plana. Budite realni i iskreni prema sebi; koji je vaš glavni cilj? Što će vas natjerati da se pridržavate svog plana vježbanja? Odrediti cilj ne znači da to treba biti istrčan maraton - to može biti i jednostavno obavljanje nekakve fizičke aktivnosti svakog dana.

“Nismo svi jednako pokretani ciljevima,” kaže Ringmar. “Ja vježbam jer zaista uživam u tome i zato što znam da je to dobro za mene jer mi pomaže da ostanem u dobroj formi, ali nemam određeni cilj. Nekima je potreban cilj koji će ih pokretati kako bi mogli osjetiti onaj posebni ponos nakon ostvarenja cilja (a zatim postaviti nove ciljeve).”

8. Budite svoji

Posljednje, ali ne i manje važno: nemojte biti prestrogi prema sebi. Svi imamo loše dane i ponekad ostanemo bez motivacije. Uzmite sebi vremena, vježbajte, oznojite se, dišite glasno, pa i preskočite vježbanje ako osjećate da tako treba.

I mali korak je bolji nego nikakav.“ kaže Ringmar. ”Prošetajte, dižite tegove, koristite tijelo. A zatim, ako želite dodati ciljani trening i ojačati, povećati snagu, smanjiti težinu i slično – učinite to. Kao i uvijek u životu, najvažnije je započeti, a zatim će sve biti lakše.“