Otkrijte vaš tip kože

Genetika igra ključnu ulogu u izgledu vaše kože. Međutim hormonalne promjene, način prehrane i uticaj okoline igraju ulogu u ponašanju vaše kože: Zato je identifikacija vašeg tipa kože prvi korak ka pravilnoj njezi. Drugi korak je znati kako prilagoditi rutinu njege kože promjenama u stanju kože.

KOMBINOVANA KOŽA

Simptomi kože:
Sjajna koža čije stanje se pogoršava hormonalnim promjenama u organizmu, ili upotrebom proizvoda s visokim koncetratom alkohola. Podložna je pojavi prištića i bubuljica, ili uvećanim porama u T-zoni. 

Njega:

Ne pokušavajte isušiti kožu pretjeranim pranjem jer će to uzrokovati da koža luči još više masnoća. Umjesto toga koristite lagano sredstvo za čišćenje i losion na bazi gela. Hidratacija masne kože može izgledati kontraproduktivno, ali je to osnova za uspostavu ravnoteže kože. Upijajuće papirne maramice će ukloniti višak masnoće tokom dana, a upotreba maske za lice jednom sedmično će ukloniti višak nečistoća.

 

Proizvodi koje vam preporučujemo su: Ecollagen blaga dnevna krema za korekciju bora i Optimals Oxygen Boost dnevna krema za normalnu/kombinovanu kožu

MASNA KOŽA

Simptomi kože:
Sjajna koža čije stanje se pogoršava hormonalnim promjenama u organizmu, ili upotrebom proizvoda s visokim koncetratom alkohola. Podložna je pojavi prištića i bubuljica, ili uvećanim porama u T-zoni.   

Njega

Ne pokušavajte isušiti kožu pretjeranim pranjem jer će to uzrokovati da koža luči još više masnoća. Umjesto toga koristite lagano sredstvo za čišćenje i losion na bazi gela. Hidratacija masne kože može izgledati kontraproduktivno, ali je to osnova za uspostavu ravnoteže kože. Upijajuće papirnemaramice će ukloniti višak masnoće tokom dana, a upotreba maske za lice jednom sedmično će ukloniti višak nečistoća.

 

Proizvodi koje vam preporučujemo su: Optimals Oxygen Boost dnevna krema za masnu kožuTrue Perfection serum ili Ecollagen lagana krema.


SUHA KOŽA

Simptomi kože:
Suhoća kože nije rezultat nedostatka hidratacije nego nemogućnosti gornjih slojeva kože da održavaju stabilne nivoe hidratacije. Suhu kožu karakterišu zatvorene pore, vidljive linije i crvenilo.

Njega:

Zamjenite jaka sredstva za čišćenje blagim mlijekom za čišćenje. Sredstvo za hidrataciju s visokim ZF će spriječiti oštećenja od sunca koja mogu dovesti do suhe kože kao što to mogu učiniti i kreme koje sadrže ureu i mliječnu kiselinu. Umjesto pilinga kožu masirajte muslinskom tkaninom kako bi uklonili nečistoće. Također topla voda prilikom tuširanja će isušiti kožu pa razmislite o upotrebi malo hladnije vode.

Proizvodi koje vam preporučujemo su: True Perfection dnevna krema i  Ecollagen Advanced zaštitni losion sa ZF 30

OSJETLJIVA KOŽA

Simptomi kože:
Osjetljiva koža se lako iritira, ima nepravilnu teksturu sa suhim područjima i lako dolazi do crvenila kože.

Njega:

Izbjegavajte proizvode koji su visoko koncetrisani ili sadrže jake aktivne sastojke koji se bore portiv starenja. Ukoliko vaši simptomi uključuju svrab i crvenilo, probajte uključiti u upotrebu nove proizvode za njegu kože, ali postepeno (testirajući ih prvo na pojedinim dijelovima kože). Rutinu za njegu kože je potrebno održati što jednostavnijom kako bi se izbjegle neželjene reakcije.

Proizvodi koje preporučujemo su: Optimals Oxygen Boost dnevna krema za suhu/osjetljivu kožu.


Tekst: