5 dobroditi kestena za vašu ljepotu i zdravlje

Orašasti plodovi su oduvijek bili poznati po svojim hranjivim svojstvima i prednostima za ljepotu. Izuzetno su korisni za kožu, usne i kosu. Oni su, također, vrlo efikasni za vaše zdravlje i održavaju vas u formi. Otkrijte sve ove prednosti u kestenu. Donosimo nekoliko činjenica koje biste trebali znati.

Iscjeljuje kožu
Antioksidanti i vitamini u kestenu osvježavaju i hidratiziraju kožu. Proizvodi napravljeni od kestena, kao što su Višenamjenska krema s ekstraktom kestena je jako korisna za kožu. Suha ili oštećena koža može se lako izliječiti hranjivim svojstvima kestena. 

Poboljšava pamćenje
Vitamini B u kestenu, koji su topivi u mastima, poboljšavaju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, razgrađuju ugljikohidrate, proteine i masti. Poboljšavaju i funkciju mozga što rezultira boljom memorijom i aktivnošću mozga. Bogata mješavina vitamina B u kestenu prisutna je u ogromnoj količini te pomaže rastu i snazi mozga. Zdravlje nervnog sistema može se poboljšati stalnim protokom krvi uzrokovanog kalijem prisutnim u kestenu.

Intenzivno hidratizira kožu

Uživajte u mekoj i glatkoj koži uz upotrebu losiona i hidratantnih sredstava koja sadrže kesten. Kesten ima svojstva koja čine kožu mekom, hidratiziranom i zdravom. Djeluje kao intenzivno hidratantno sredstvo za našu kožu. Krema za tuširanje s ekstraktom kestena može se koristiti dok se tuširate, pri čemu će vaša koža dobiti pored svježine i optimalnu količinu vlage.

 

Smanjuje holesterol
Dijetalna vlakna prisutna u kestenu omogućavaju snižavanje nivoa holesterola što će vas održati u formi i zdravim. Na taj način ćete imate tijelo u formi, a magnezij prisutan u kestenu će umanjiti šanse nastajanja srčanih bolesti. Također će potaknuti vašu energiju, tako da možete obavljati svakodnevne aktivnosti bez osjećaja umora.

Jača kosu
Vitamini kalija, vitamin B, cink i vitamin E u kestenu su izuzetno korisni za kosu i eliminišu toksine u tijelu koji oštećuju i oslabljuju kosu. Šamponi i ulja za kosu koji sadrže kesten su pravi izbor za slabu ili oštećenu kosu. 

Sada kada znate koliko je kesten koristan, počnite koristiti proizvode s ekstraktom kestena. Kesten može biti vrlo koristan za vaše tijelo i zdravlje te njegovu upotrebu preporučuju  nutricionisti i kozmetičari širom svijeta. Isprobajte sve proizvode s ekstraktom kestena prije nego što odaberete najbolji za svoj tip kože i zdravstveno stanje. Također, nemojte se zaboraviti konsultovati s ljekarom ukoliko imate alergiju na orašaste plodove.

Tekst: Fotograf: Oriflame / Shutterstock