Osigurajte dobar imunitet u zimskim mjesecima

Kako se zima približava, svoje tijelo priremite za hladne dane koji nam se bliže. Slijedite naše preporuke i vaš će imunitet zaista biti zaštita vašeg organizma u hladnim mjesecima.

PROBIOTICI
Jedan način da potaknete svoj imunološki sistem i pomognete tijelu da se obrani od bolesti je da uzimate probiotike. Probiotici su mikroorganizmi koji su dobri za probavni sistem i održavaju zdravlje. Ove dobre bakterije omogućavaju nesmetan rad crijeva, a možete ih pronaći u jogurtu, kefiru i kiselom kupusu.

URAVNOTEŽENA PREHRANA
Kada  govorimo o uravnoteženoj prehrani, mislimo da je osiguravanje hranjivih sastojaka vašem organizmu od neprocjenjive važnosti. Konzumirajte veliku količinu vitamina i minerala, pa preporučamo prehranu u “duginim bojama”. Ona sadrži raznovrsno povrće i voće prilikom svakog obroka. Svakako uključite i proteine i cijele žitarice. Također imunitetu možete pomoći na način da izbjegavate određene namirnice. Ako izbjegavate procesuiranu hranu i hranu bogatu šećerima i soli, pružit ćete vašem tijelu najbolju šansu da ostane zdravo.

SAN
Obožavate dobar san vikendom? Ko ne voli? Zimi imate još više razloga da više spavate. Dokazano je da kvalitetan san povećava naše šanse da ostanemo zdravi. Preporučujemo spavanje minimalno osam sati dnevno da bi se tijelo za vrijeme sna oporavilo od dnevnih napora i stresova. Dozvolite sebi malo duže ostajanje u krevetu - zaslužili ste!

VODA
Ljeti, zadržite hidrataciju organizma jer visoke temperature pogoduju gubitku tekućine. Kako se temperature spuštaju, vrlo je važno da unosite dovoljno tekućine u organizam. Limfna tekućina je svakako vrlo važna komponenta našeg zdravlja jer također štiti naše stanice od bolesti pa ne zaboravite dnevno unositi dovoljne količine tekućine.

VITAMINI
Spomenuli smo vitamine već govoreći o uravnoteženoj prehrani, ali ne možemo dovoljno naglasiti koliko su važni za naš imunološki sistem. Dva vitamina na koje se posebno fokusiramo su C i D. Vitamin C je antioksidant i bori se protiv slobodnih radikala i na taj način štiti naše stanice. Vitamin D aktivira staničnu izmjenu tvari pa je također vrlo važan. Oba se mogu naći u prirodnim izvorima, ali svakako koristite dodatke prehrani - posebno zimi!

Odaberite: Wellness paket za žene, Wellness paket za muškarce


Tekst: Fotograf: Getty Images