Njega kože za svako doba dana

Naše tijelo ima dnevni ritam, također poznat kao naš "unutrašnji sat", kontroliše energiju, hormone i zdravlje kože. Donosimo vam neke dobre navike (i odlične proizvode) kako biste uskladili svoj 24-satni ciklus za zdraviji izgled kože.

JUTRO
Tokom dana koža je preokupljena odbranom od vanjskih uticaja (kao što su zagađenje i štetne sunčeve zrake), zato odaberite proizvode koji rade u sinegiji s kožom i pomažu joj u odbrani.

Ako živite u velikom gradu, važno je koristiti proizvodeprilagođene visokom indeksu onečišćenja. Koristite serum jer na taj način ćete vašoj koži osigurate te sastojke, jer se oni brže apsorbuju i prodiru u dublje slojeve kože. No, serumi ne pružaju vašoj koži dovoljno hidratacije, tako da ne mogu biti završni korak u vašoj rutini – potrebna vam je hidrataciju i ZF.

Vaš dnevna krema bi trebala imati ulogu štita - osim područja oko očiju, gdje vam je potrebna delikatna njega. Kako biste se zaštitili od onečišćenja, tražite kremu koja sadrži ekstrakt matičnih ćelija Acai biljke - antioksidant, podstiče hidrataciju i ciljano djeluje na slobOdne radikale. I ne zaboravite ZF, mnoge dnevne kreme sadrži ZF 15 i više, ali provjerite deklaraciju za svaki slučaj.

POSLIJEPODNE
Provesti cijeli dan, sjedeći uz ekran može nanijeti vašoj koži više nego što možete zamisliti. Relativno novo područje studija, HEV (vidljive zrake visoke energije) koje emituju telefoni i računari mogu uzrokovati fine linije, pregibe, hiperpigmentaciju i crvenilo - također poznati kao znakove starenja.

Tokom dana, pružite vašoj koži prirodnu zaštitu nanošenjem antioksidantne zaštite preko sprejeva za lice. A s obzirom da je lučenje sebuma najintenzivnije u popodnevnim satima, što uzrokuje pojavu masne T-zone, uvijek držate papir za upijanje viška masnoće u vašoj torbici.

VEČER
Svi znamo kako nedostatak sna utiče na naše raspoloženje, ali također utiče na zdravlje naše kože, ubrzava starenje i upane procese. Zato se dobro zdravlje kože oslanja oslanja na kvalitetan san - dok odmarate, vaša koža obavlja svoj dio posla.

Čišćenje treba biti obavezan korak u vašoj večernjoj rutini njege kože – bitno je ukloniti ostatke šminke i sebuma koji se izlučio tokom dana. Naći ćete da mnogi tonici sadrže kombinaciju hidroksilne kiseline (kao što je salicilna, glikolna ili mliječne, na primjer) koji stimuliraju obnovu ćelija, kao i serumi, poput onih NovAge Ecollagen i True Perfection. Otklanjajući odumrle ćelije kože, ovi vrijedni proizvidu potiču obnovu stanica kože tokom noći.

Kada spavate, koža vam je najviše sklona dehidraciji tako da je obavezno koristiti bogatu noćnu kremu koja će koži dati vlagu i štititi je od prirodnog smanjenja kolagena.Tekst: Fotograf: Getty Images