7 NOVIH načina da i zimi ostanete aktivni

Umorni ste od vježbanja u teretani svake sedmice? Isprobajte neke nove trendove u vježbanju – evo naših 7 omiljenih!

1. BARRE
Želite li gracioznost balerine? "Barre" je pravi trend za vas! Kombinacija je klasičnog baleta, snage i izdržljivosti u kratkim pokretima. Kombinacija ove vrste lijepo formira liniju tijela i regulira težinu. U većini slučajeva regulacija tjelesne težine je vrlo brza, a vježba definira mišiće i daje graciozno držanje.

2. BORILAČKE VJEŠTINE
Želite baš naporan trening? E pa, ne može biti intenzivniji od borilačkih vještina. Bilo da se radi o sportovima kao što su boks ili karate ili želite neku alternativu u kojoj ćete izbjeći direktan kontakt kao Fight Club ili kickbox, ovo iskustvo će vas osloboditi od stresa. U isto vrijeme će dati lijep tonus vašim mišićima, poboljšati generalnu formu i povećati samopouzdanje! 

3. PARKOUR
Zaboravite na zidove od cigli i krovove kuća. Parkour kao vještina vam može pružiti jednako uzbudljiv doživljaj. Napravljen je da oponaša prepreke iz vanjskog svijeta (bez rizika da ćete smrskati kosti o pločnik) i pruža vam priliku da dovedete snagu, agilnost i mobilnost tijela do maksimuma.

4. MASIRANJE ROLLEROM
Celulit imamo svi i to ne bi trebao biti problem. Ponekad je lijepo još malo dodatno “zategnuti” kožu na nogama.  Rolanje masažerom koje možete izvoditi i sami je idealno za učvršćivanje tonusa kože. Ova masaža održava mišiće elastičnima i zdravima. Najbolji je način da to napravite jednostavnim alatom: masažerom i video vodičima na YouTube-u.

5. GRUPNO TRČANJE
Obožavate ideju o trčanju, ali se borite sa činjenicom da teško pronalazite motiv? Imamo lijek za to! Trčanje u grupi ne samo da ima socijalnu komponentu već je i odlična sportska aktivnost u kojoj možete puno brže napredovati. Bilo na otvorenom ili na traci – pobrinite se da to ne činite sami.

6. ANTIGRAVITACIJSKA JOGA
Uvijek ste sanjali o tome da postanete akrobata? Ovo je nešto za vas! Dok visite u specijalnim ljuljačkama, ova kombinacija joge, pilatesa i akrobacije je inspirirana pokretima uz koje istežete leđa i poboljšavate snagu i fleksibilnost. Plus, garancija je da ćete imati osmijeh na licu.

7. PENJANJE

Ukoliko volite adrenalin, trebali biste se iskušati u penjanju. Pogled na prijeđene metre koje ste savladali je neprocjenjiva. U većini aktivnosti možete se penjati užetom ili pokušati kombinacije različitih tehnika koje opterećuju muskulaturu na raznim razinama. Različite tehnike, ali su jednako zabavne.

Tekst: Fotograf: Martin Petersson, Getty Images