5 lakih načina da izbjegnete prazničnu groznicu

Od same pomisli na praznike, već ste nervozni? Smirite se, sve će biti uredu! Ovih 5 savjeta pomoći će vam da ostanete staloženi i u najhektičnije doba godine. Malin Petersson, Oriflame Wellness menadžer za Centralnu Evropu podijelila je s nama nekoliko ideja.

 Razlog za prazničnu groznicu #1: nedovoljno vremena za odmor
 Rješenje: stvorite poseban ugođaj kući

Da bi moj dom bio udoban i relaksirajući, ispunjavam ga kućnim biljkama. Biljke ne samo da mogu oživjeti prostor, već i pročišćavaju zrak – a pomažu i u stvaranju relaksirajućeg mirnog ambijenta u bilo kojoj sobi. Mirisne svijeće su još jedan element koji se često može naći u mom domu – vanilija i cimet su mi među omiljenima!

Razlog za prazničnu groznicu #2: previše brze hrane 
Rješenje: hranite se pametno

Pretrpan dnevni raspored može dovesti do toga da češće posežete za nezdravom brzom hranom što samo može dovesti do dodavanja stavke „smršati“ na vašu novogodišnju listu odluka i da se zbog toga osjećate loše. Kada obaveze ubrzaju vaš način života, najbolje je jesti pametno: neka su vaši obroci zadovoljavajući, hranjivi i jednostavni za pripremiti. A ne postoji ništa što vas može oporaviti bolje od tanjira tople supe u hladnom danu. Odmah će vas vratiti na noge! Isprobajte ovaj recept:


Igelosa topla energetska supa

4 porcije:

  • 80 grama Natural Balance supe paradajz i bosiljak
  • 2 čajne kašičice ulja uljane repice
  • 1 luk, tanko narezan
  • 2 češnja bijelog luka, sitno narezana
  • 3 paradajza, narezana
  • 1 čajna kašičica soli
  • ½ čajne kašičice papra
  • 1 litar vode
  • 1 supena kašika (po osobi) kuhanog graška
  • Tamno zeleno lisnato povrće, poput špinata

Zagrijte ulje na jakoj vatri u maloj šerpici. Dodajte luk i bijeli luk i pirjajte dok ne potamne, oko 5 minuta. Dodatje paradajz, sol i papar i kuhajte dok paradajz ne pusti sok (slobodno dodatno pritisnite kašikom), još oko 5 minuta. Dodajte Naturale Balance supu u proključalu vodu i pomiješajte sa ostatkom sastojaka, dodajte začine po potrebi. Na kraju dodajte kuhani grašak i zeleno povrće na dno zdjelica i prelijte vrućom supom.
Razlog za prazničnu groznicu #3: vrijeme prebrzo leti 
Rješenje: naučite kako živjeti u trenutku

Znati kako živjeti u trenutku kao i prioritiziranje vremena koje posvetite samima sebi je izazov za sve nas – ali je od velike važnosti da naučimo kako to da radimo. Uvijek nastojim ostaviti nešto vremena za vježbanje što mi pomaže da sumiram protekli dan i opustim se nakon hektičnog dana. Često zovnem prijatelje da mi se pridruže na trčanju ili dužoj šetnji – zabavnije je u društvu!

Razlog za prazničnu groznicu #4: gužva i praznične pjesme na svakom uglu 
Rješenje: zavolite online kupovinu

Traženje poklona po shopping centru nekad više umara od trčanja maratona. Nije problem samo udaljenost koju pređete, već i buka koja vas okružuje – praznična muzika, različita u svakoj radnji, dugi redovi na kasama zbog kojih na kraju kupite još više stvari koje zapravo ne trebate i preteške kese koje su izazov za vašu fizičku formu. Sad usporedite sve ovo sa kupovinom iz udobnog kauča sa laptopom u krilu i toplim čajem u ruci....Čak i ako preferirate kupovinu uživo a ne online, možete napraviti predselekciju online čime ćete se i vi i vaš novčanik osjećati puno bolje!

Razlog za prazničnu groznicu #5: kasnite za zadanim rasporedom 
Rješenje: vježbajte um

Ako zaostajete za zadacima na poslu i kod kuće možete sebi uzrokovati mnogo stresa kojeg se teško riješiti. Prvo, sjetite se da se ovo ne dešava samo vama već se svi bore sa obavezama većinu godine. Osjećat ćete se sigurnijima u sebe kada prihvatite činjenicu da je to nešto što se ne dešava samo vama. Drugo, naučite neke od tehnika disanja pomoću kojih ćete se riješiti nepotrebnih tenzija i opskrbiti mozak kisikom tako da se možete bolje fokusirati. Vitamini i minerali će vam dodatno pomoći u ovom. Treće, postavite sebi realistične planove oko toga šta se sve mora završiti prije praznika i jednom kada sve stavite na papir, vidjet ćete da ipak nije smak svijeta i da ćete naći način da riješite stavku po stavku.

Tekst: Fotograf: Shutterstock