4 načina na koja negativni uticaji iz okoline oštećuju vašu kožu

Svaki dan ste izloženi agresorima okoline koji utiču na vašu kožu. Ali koji su najčešći? I kako se zaštititi od njih? Nastavite čitati kako biste dobili najbolje savjete našeg stručnjaka za njegu kože Meline Galeadi!

1. UV ZRAKE
Sunce je jedna od najpoznatijih opasnosti za kožu. UV zrake (ultraljubičasto svjetlo) oštećuju elastin i kolagen u koži, stvarajući bore i opuštenu kožu. Zbog izlaganja UV zračenju može doći do promjena boje i smeđih mrlja.

Savjet stručnjaka za njegu kože:
Ne mogu dovoljno naglasiti važnost nanošenja ZF-a svakog dana, čak i ako je oblačno ili hladno, UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake i oštetiti vašu kožu. Za dnevnu zaštitu potražite dnevne kreme koje sadrže ZF 15 i više. Ako želite dodatnu zaštitu, (uz dodatni bonus smanjenja izgleda tamnih mrlja!) preporučujem Optimals Even Out zaštitnu dnevnu kremu.

2. ZAGAĐENJE IZ OKOLINE
Zagađenje, poput smoga i emisije plinova, oštećuje naše tijelo, te direktno utiču na kožu. Kao i UV zrake, zagađivači oštećuju kožu, uzrokujući suhoću i prerano starenje.

Savjet stručnjaka za njegu kože:
Zagađenje ima veliki uticaj na vašu kožu. Ako živite u gradu, teško je izbjeći zagađenje, stoga preporučujem usvajanje dobrih navika za njegu kože. Očistite kožu ujutro i uveče kako biste uklonili make-up i nakupljanje masnoće, a potom nanesite proizvode koji su formulisani za zaštitu kože. Preporučujem da iskoristite prednosti LumiLight kompleksa koji se nalazi u Optimals liniji proizvoda. Ovaj aktivni sastojak djeluje kao zaštita kože od negativnih uticaja iz okoline poput zagađenja.

3. DIM CIGARETE
Dim cigarete je štetan za vašu kožu. Kao i ostali štetni uticaji iz okoline, i dim će dovesti do ranog starenja i bora. Također će vaša koža izgubiti sjaj i postati siva.

Savjet stručnjaka za njegu kože:
Nemojte da pušite!

4. UNUTRAŠNJE GRIJANJE I HLAĐENJE
Većina nas koristi radijatore i klima uređaje kako bi postigli prijatnu temperaturu. Nažalost, to utiče na našu kožu na negativan način. Topao zrak smanjuje vlagu i tako isušuje kožu. Isto važi i za hladan zrak, koji može nadražiti vašu kožu i dovesti do perutanja.

Savjet stručnjaka za njegu kože:

Ovdje preporučujem da se pridržavate dobrih navika za njegu kože. Nakon jednostavne dnevne njege kože, ujutro i uveče, može se ublažiti nedostatak vlage, negativan uticaj UV zračenja i sitne linije. Nezaobilazna i djelotvorna - rutina njege kože sastoji se od čišćenja kože, a potom slijedi korištenje kreme za područje oko očiju kako bi se hidriralo ovo osjetljivo područje. Tada možete poželjeti da probate i serum u svojoj rutini njege kože.

Tekst: Fotograf: Oriflame i Getty