4 nove supernamirnice

Trend koji nazivaju “Wealthness” (od engleskih riječi wellness + health): popularni trend ulaganja u fitness i aktivnosti, hranu i proizvode koji imaju veze sa zdravljem. Ako su kelj, spirulina i borovnice već dobro zastupljeni u vašoj prehrani čitajte dalje: donosimo vam 4 popularne supernamirnice koje sadrže nevjerovatne hranjive vrijednosti!

1. BAOBAB
Šta je to?
Ovo ultra-hranjivo voće dolazi s drveta koje raste širom Afrike i Australije. Ovo super voće se može jesti svježe, pasirano ili sušeno u prahu.

Evo zašto biste ga treballi probati:
Baobab sadrži 10 puta više antioksidanata od borovnica, brusnica i nara i najmanje duplo više antioksidanata od akaji i goji bobica. Sadrži duplo više kalcijuma od mllijeka, šest puta više kalija od banana i 5 puta više vitamina C od narandže.

2. MATE
Šta je to?
Njegujući mate se priprema kuhanjem mljevenih listova drveta holly (drvo koje raste u Južnoj Americi).

Zašto je “Super”?
Mate sadrži 90% više antioksidanta od zelenog čaja. Poboljšava imunitet i umanjuje stres. Popularan je kao sredstvo za detoksikaciju i vjeruje se da sadrži anti-ageing svojstva.

3. MORINGA
Šta treabte znati?
Biljka Moringa raste na Himalajima, ali se isto tako može pronaći širom Azije i Afrike. Listovi se melju u prah koji se može koristiti kao dodatak frapeu ili salati.

Šta je bitno kod ove biljke?
Moringa sadrži više od 46 različitih antioksidanata i ima ih 6 puta više od goji bobica. Također sadrži 25 puta više željeze od špinata idjeluje anti-upalno.

4. KAKTUSOVA VODA
Kaktusova šta…?
Neke vrste kaktusa iz Meksika i jugo-zapada SAD-a proizvode voće koje se pretvara u kašu i rastvara vodom (uobičajena je praksa da se dodaje i sok od limuna).

Da li je dobra kao kokosova voda?
Možda čak i bolja. Oput kokosova vode i kaktusova voda je bogata prirodnim, hidratantnim elektrolitima ali istovremeno sadrži manje kalorija i šećera. Također sadrži taurin, aminokiselinu koja se bori protiv antioksidanata i popravlja mišićna oštećenja.


Tekst: Fotograf: Fotolia