Dodaci prehrani – jesu li vam potrebni?

Osjećate li se savršeno? Slijedite li uvijek i u potpunosti preporuke o prehrani? Pa, ako ste prosječni čovjek, vjerovatno baš i ne. Većina ljudi zna kako se treba hraniti zdravo, ali život nam ponekad donosi nepredviđene situacije i na kraju se hranimo manje kvalitetno nego što bismo željeli. Ili možda nemate pristup svoj hrani koju biste željeli jesti tokom cijele godine. Pogledajmo zajedno kako vas dodaci prehrani mogu podržati u nastojanjima da živite zdravo!

Mnogi traže prečice do zdravijeg načina života koje je lako implementirati u svoj svakodnevni život. Mi u Oriflameu vjerujemo u preventivno zdravlje uz holistički pristup. Onaj koji se fokusira na svaki pojedinačni aspekt zdravog života – prehranu, vježbanje, kvalitetan san i emocionalno blagostanje. Također, vjerujemo da su vam potrebne rutine da održite dosljednost u svom životu. Rutine koje su održive. Uz Oriflame Wellness rutine, možete se lako pridržavati zdravog načina života koji odgovara vašim potrebama.

Prednosti redovitog uzimanja dodataka prehrani
Redovito uzimanje dodataka prehrani je savršeno rješenje za nadoknađivanje hranjivih sastojaka, na temelju naših individualnih potreba, osiguravajući da dobijemo sve što nam je potrebno da naša tijela funkcionišu na najbolji mogući način.
Dodaci prehrani nisu medicinski proizvodi i kao takvi ne mogu imati farmakološko, imunološko ili metaboličko djelovanje. Zato, njihova upotreba nije namijenjena liječenju bolesti ili promjeni fizioloških funkcija.
Dodaci prehrani se koriste u mnoge svrhe, kao što su:
• podržavanje sveukupnog zdravlja i energije
• osiguravanje podrške imunološkom sustavu i smanjenje rizika od stanja povezanih s godinama
• poboljšanje rezultata u fizičkim i mentalnim aktivnostima
• pomaganje pri unosu hranjivih sastojaka u vrijeme smanjenog unosa hrane
• pomaganje u održavanju rutine

Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti kvalitetnu prehranu
Dodaci prehrani se ne smiju koristiti kao zamjena za raznovrsnu prehranu, već kao dodatak da bi se osigurali zdravi nivoi hranjivih sastojaka tokom dužeg vremenskog razdoblja.
Ako pogledate objavljene preporuke o prehrani iz Nordijskih preporuka o prehrani (Nordijski savjet ministara, 2014) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, 2020) zdrava prehrana treba sadržavati:

•Zdrave bjelančevine:
•piletina, riba, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke
•<500 g crvenog mesa tokom sedam dana
•Izbjegavanje prerađenog mesa (kobasice, šunka, sušena govedina) 

•Zdravi ugljikohidrati:
•Integralne žitarice, krompir, smeđa riža, hljeb od cjelovitih žitarica
•25-35 g prehrambenih vlakana dnevno
•<10% energije iz šećera, za dodatne zdravstvene prednosti <5% (<6 žličica) dnevno

•Zdrave masti
•ulje, orašasti plodovi, sjemenke, avokado, itd.
•riba 2-3 puta sedmično (od toga dva puta masna riba)

•Voće i povrće
•> 500 g (5 porcija) voća, jagodičastog voća i povrća dnevno
•Poželjno u svim duginim bojama (to ukazuje na raznovrsnost antioksidanata)

•Ograničeni unos soli
•<5 g soli (1 žličica) dnevno

Ovo nije nedostižno, ali zahtijeva planiranje. A čak i ako planirate unos hrane, život donosi nepredviđene situacije i na kraju jedete manje kvalitetno nego što biste željeli. Da biste nadoknadili manjke u prehrani, trebali biste razmisliti o unosu dodataka prehrani kako biste osigurali zdravu razinu vitamina, minerala, antioksidanata i omega-3, na primjer, kako biste podržali vaše opće zdravlje i dobrobit.

Kome su potrebni dodaci prehrani?
Ako ste zdrava osoba koja jede raznovrsnu hranu, uključujući voće,  povrće, integralne žitarice, mahunarke, nemasne mliječne proizvode, jaja, nemasno meso i ribu, vjerojatno vam nisu potrebni dodaci prehrani.
Ali, dodaci prehrani ili obogaćena prehrana mogu biti prikladni u određenim prilikama. Pogledajmo zajedno biste li ih trebali koristiti!

Različite životne faze
Djeci i tinejdžerima koji rastu potreban je kalcij za snažne kosti. Često njihova prehrana baš i nije kvalitetna jer su izbirljvi, tako da bi multivitaminski i mineralni dodaci prehrani mogli biti od koristi.
Kako starite, vaše potrebe u prehrani se blago mijenjaju. Pošto mineralna gustoća kostiju opada tijekom godina, potrebno vam je više kalcija i vitamina D da biste podržali zdravlje kostiju i zato može biti neophodan dodatak koji uključuje ove hranjive sastojke.
(Nordijski savjet ministara, 2014.)

Geografske razlike
U određenim dijelovima svijeta možda postoji veća potreba za određenim hranjivim sastojcima. 
Na primjer, u nekim je zemljama teško pronaći dovoljno voća i povrća da bi se osigurale vaše potrebe za vitaminima, mineralima i antioksidansima. U tom slučaju bi vam mogao dobro doći multivitaminski i antioksidantni dodatak.
Drugi geografski aspekt može biti ako živite u sjevernom dijelu svijeta, poput Švedske, gdje sunčeve zrake nisu dovoljno učinkovite tokom zimske sezone da potiču proizvodnju vitamina D u tijelu. Zbog toga bi mogla biti dobra ideja da se dodaje vitamin D u to doba godine (Nordijski savjet ministara, 2014).
Zagađenje je, nažalost, danas realnost u većini svijeta.
Zagađenje iz okoliša, kao i prekomjerno izlaganje suncu, mogu izazvati oksidativna oštećenja naših stanica, a pošto antioksidanti imaju sposobnost da zaštite zdrave stanice od oksidativnog oštećenja, moglo bi biti od pomoći da svoju prehranu upotpunite dodatnim antioksidansima (Pham-Huy et al., 2008) .

Različite vrste prehrane
Danas možete birati između mnoštva dijeta i načina prehrane. A bez obzira koje se prehrane pridržavate, ako isključite čitave grupe namirnica, kao što su na primjer ugljikohidrati, trebali biste dodati suplementaciju vitaminima i mineralima. 
Ako ste na režimu mršavljenja sa smanjenim unosom hrane, vjerojatno vam je potreban i multivitaminski i mineralni dodatak.
Isključivanje određenih vrsta hrane također može biti posljedica alergija kao što je npr. alergija na ribu. U tom slučaju bi mogla biti dobra ideja suplementacija zdravim esencijalnim omega-3 masnim kiselinama.

Nedovoljan unos hranjivih sastojaka
Ako smatrate da vaša prehrana nije uvijek kvalitetno uravnotežena zbog nedostatka npr. vremena, znanja ili jednostavno s vremena na vrijeme imate apetit za nezdravim namirnicama, vitaminski, mineralni ili antioksidativni dodaci prehrani bi mogli biti odličan način da premostite nedostatak bilo kakvih mikronutrijenata i podržite vlastito blagostanje.

Postoji li rizik? 
Ovisno u kojem dijelu svijeta živite, postoje preporuke o dodacima prehrani.
U Europskoj uniji (EU) dodaci prehrani su regulisani kao hrana. Usklađena zakonska regulativa određuje vitamine i minerale, kao i supstance koje se koriste kao njihovi izvori, a koji se mogu koristiti u proizvodnji dodataka prehrani. Za sastojke koji nisu vitamini i minerali, Europska komisija je uspostavila usklađena pravila za zaštitu potrošača od potencijalnih zdravstvenih rizika i održava listu supstanci za koje se zna ili se sumnja da imaju štetne učinke na zdravlje i čija se upotreba stoga kontrolira.

Budući da se dodaci prehrani smatraju hranom, odgovornost je proizvođača, uvoznika, dobavljača ili distributera da osiguraju da je dodatak prehrani siguran za upotrebu. (EFSA, 2020)
Da biste osigurali unos sigurne količine suplementa, od vitalnog je značaja da pročitate i pratite preporučenu dnevnu količinu, napisanu na pakovanju.
Uzimanje više od preporučene dnevne doze potencijalno može učiniti više štete nego koristi jer je rizik od neželjenih učinaka neizbježan.

Ako imate bilo kakvu vrstu zdravstvenog stanja ili se jednostavno pitate da li vam je potreban dodatak ili ne, razgovarajte s vašim liječnikom ili nutricionistom prije unošenja dodataka prehrani. Obavezno se raspitajte o dozi, neželjenim učincima i mogućim interakcijama s bilo kojim lijekovima koje uzimate. Vaš liječnik ima uvid u vašu medicinsku historiju, zato vas upravo on može najbolje uputiti.

Wellness by Oriflame dodaci prehrani
Wellness by Oriflame proizvodi su zasnovani na najstrožim sigurnosnim standardima EU. Naša filozofija je da ne vjerujemo u velike doze, tako da imamo do 100% NRV (Referentna vrijednost nutrijenata). Na taj način imamo siguran proizvod koji se može koristiti dugoročno, svaki dan, uz zdravu i uravnoteženu prehranu.

Wellness by Oriflame kolekcija proizvoda nudi nešto za većinu; nudimo svakodnevne dodatke prehrani i prehrambene proizvode koji podržavaju zdravu kožu i opće zdravlje.
Jedan od naših najprodavanijih proizvoda je Wellness paket koji osigurava vrijedan spektar hranljivih sastojaka – i za muškarce i za žene – koji pomaže da se premosti jaz zbog nedostatka mikronutrijenata u prehrani.

Wellness paket sadrži vrećice za jedan dan koje sadrže:
•Multivitamine i minerale – daju vrijedne hranjive sastojke svakodnevno za žene i muškarce. Osiguravaju 12 esencijalnih vitamina i 10 esencijalnih minerala koji pomažu da se premosti nedostatak svih mikronutrijenata u prehrani i pomažu u održavanju zdravlja kože.
•Astaksantin i ekstrakt europske borovnice – osigurava kombinaciju antioksidanata koja uključuje najmoćniji prirodni antioksidans astaksantin iz mikroalgi (Haematococcus pluvialis L.) i ekstrakt europske borovnice (Vaccinium mirtillus L.). Usto, sadrži vitamine C i E koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
•Omega 3 – osigurava dnevni unos esencijalnih omega-3 masnih kiselina eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). EPA i DHA su vitalni dijelovi svih staničnih membrana u tijelu, uključujući kožu, te imaju važnu ulogu u mnogim organima i tkivima, uključujući održavanje normalne funkcije srca*, vida** i mozga**.
Ove pojedinačne komponente su dostupne i kao pojedinačni proizvodi.

*Povoljni učinak se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA.
**Povoljni učinak se postiže dnevnim unosom od 250 mg DHA.

Ponekad može biti teško držati se zdravog načina života. Provođenje zdravih rutina suplementima za podršku i obogaćivanje vaše prehrane može biti početna tačka za stjecanje zdravijeg načina života. Uz Oriflame Wellness rutine, možete se lakše pridržavati zdravog načina života koji odgovara vašim potrebama.

Tekst: