Ostanite aktivni

Teško vam je da se motivišete da budete fizički aktivni? Ne brinite! Danas ćete saznati više o blagotvornim efektima ostajanja aktivnim - mnogim prednostima za koje vjerovatno ranije niste znali. Nadamo se da će to pokrenuti vašu motivaciju.

Vježbanje se definiše kao svaki pokret zbog kojeg su mišići aktivni i od kojeg tijelo treba sagorijevati kalorije. Fizička aktivnost i vježbanje mogu imati neposredne i dugoročne zdravstvene prednosti. Što je najvažnije, redovne aktivnosti mogu poboljšati kvalitet života.

PREPORUKE

Naše tijelo svakodnevno treba kretanje da bi ostalo zdravo. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje odraslima u dobi od 18 do 64 godine da dnevno rade najmanje 30 minuta aerobne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta. To može uključivati aktivni prevoz (npr. hodanje ili vožnja biciklom), profesionalne aktivnosti (tj. posao), kućanske poslove, igru, sport ili planiranu vježbu, u kontekstu dnevnih, porodičnih i društvenih aktivnosti.

OPŠIRNIJE PREPORUKE GLASE:

1. Odrasli u dobi od 18 do 64 godine trebali bi tokom sedmice raditi najmanje 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta ili tokom sedmice raditi najmanje 75 minuta intenzivne aerobne fizičke aktivnosti ili ekvivalentnu kombinaciju aktivnosti umjerenog i snažnog intenziteta.
2. Aerobne aktivnosti treba izvoditi u serijama u trajanju od najmanje 10 minuta.
3. Za dodatne zdravstvene prednosti, odrasli bi trebali povećati svoju aerobnu fizičku aktivnost umjerenog intenziteta na 300 minuta sedmično ili 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti snažnog intenziteta sedmično, ili ekvivalentnu kombinaciju aktivnosti umjerenog i snažnog intenziteta.
4. Treba raditi aktivnosti na jačanju mišića koje uključuju glavne mišićne skupine dva ili više dana u sedmici.

Da zaključimo, iako bismo trebali raditi najmanje 150 minuta fizičkih vježbi sedmično (30 minuta, 5 dana u sedmici), još je korisnije izvoditi dvostruku količinu aktivnih minuta.

NEDOVOLJNA FIZIČKA AKTIVNOST

Jedan od 10 vodećih faktora rizika za globalni mortalitet je nedovoljna fizička aktivnost. Ljudi koji su nedovoljno fizički aktivni imaju 20% do 30% povećan rizik od smrtnosti od svih uzroka u poređenju s onima koji se bave minimalnim preporučenim 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta sedmično ili ekvivalentno.

Globalne brojke iz 2016. godine pokazuju da je 23% muškaraca i 32% žena, starijih od 18 godina, bilo nedovoljno fizički aktivno.

SVAKODNEVNA AKTIVNOST

Ako vam je teško postići 30 minuta vježbanja svaki dan, pokušajte da pješačite ili vozite bicikl do škole/posla i uvijek idite stepenicama umjesto lifta i pokretnih stepenica.

Zašto ne biste prošetali s prijateljima i kombinovali korist sa zadovoljstvom?!

Ako imate sjedilačko zanimanje, možete pokušati i imati aktivne sastanke, takozvane "šetnje i razgovori". Mogli biste razmisliti i o stajanju nekoliko sati dnevno, npr. ako je moguće za okomito podesivim stolom. Stojeći se potrošnja energije povećava za 15-20%.

Ako ste na nogama tri sata svaki dan tokom godine, povećat ćete potrošnju energije za oko 25.000 kcal, što je ekvivalentno oko 10 maratona ili oko 3 kg težine.

Pokušajte fizičku aktivnost uključiti u svoj svakodnevni život i sjetite se da mali koraci čine veliku promjenu!

PREDNOSTI

Fizičke aktivnosti imaju brojne zdravstvene prednosti i efekte na prevenciju bolesti. Možda znate da vježbanje pomaže u izgradnji i održavanju mišićne mase, gustoće kostiju i vašeg kardiovaskularnog zdravlja. Također se pokazalo da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od oboljenja:

• ishemijska bolest srca

• hipertenzija

• dijabetes

• rak dojke i debelog crijeva

• moždani udar

• depresija

Pored toga, fizička aktivnost je ključna odrednica potrošnje energije i zato je temeljna za energetsku ravnotežu i kontrolu težine. Osim svih gore navedenih pozitivnih prednosti, ustvari postoji još nekoliko njih.

Jeste li znali da fizička aktivnost također doprinosi kvalitetu sna, pamćenju, lijepoj koži i čini vas sretnijim?

Kako je to cool?!

POSTANITE PAMETNIJI

Ako redovno vježbate, ustvari ćete postati pametniji. Tokom vježbanja povećat će se protok krvi u vašem tijelu, uključujući mozak. Povećan protok krvi donosi više kisika, više hranjivih sastojaka i energije u moždane ćelije.

Nakon 20 minuta sjedenja Nakon 20 minuta hodanja

 

Slika 1. Crvena područja pokazuju povećan protok krvi
Istraživanje dr. Chucka Hillmana s Univerziteta u Illinoisu

Fizička aktivnost poboljšava pamćenje, kognitivne performanse i mentalnu dobrobit. Aktivnost priprema mozak za kognitivnu stimulaciju.

Kardiovaskularne vježbe najviše utiču na epizodno pamćenje (hipokampus), dok vježbe snage i koordinacije utiču na ostale moždane centre. Zbog toga, vrlo dobra ideja je prilagoditi svoj trening i kombinovati različite vrste vježbi.

Kratkoročni efekti vježbanja

Dugoročni efekti vježbanja

• Povećana pažnja
• Povećan fokus
• Poboljšana kreativnost

•Poboljšana izvršna sposobnost
• Poboljšana memorija 
• Poboljšana sposobnost učenja
• Povećana kreativnost
Pozitivni efekti na matematičke sposobnosti

 

VJEŽBAJTE I BUDITE LIJEPI

Velika količina oksidativnog stresa u tijelu može negativno uticati na vašu kožu.

Oksidativni stres nastaje kada antioksidativna odbrana tijela ne može u potpunosti popraviti štetu koju slobodni radikali nanose ćelijama. To može oštetiti njihove unutrašnje strukture i pogoršati stanje vaše kože.

Ali i intenzivna fizička aktivnost velikim uticajem može doprinijeti oksidacijskim oštećenjima. Međutim, redovno umjereno vježbanje može umjesto toga povećati proizvodnju prirodnih antioksidanata u vašem tijelu, koji pomažu u zaštiti ćelija.

Kao i mozak, koža također koristi povećani protok krvi tokom vježbanja i može potaknuti prilagođavanje ćelija kože koje mogu odgoditi pojavu starenja kože.

BUDITE SRETNIJI

Fizička aktivnost može povećati proizvodnju endorfina, za koji je poznato da pomaže u stvaranju pozitivnih osjećaja i umanjuje percepciju bola. Pored toga, fizička aktivnost pomaže u promjeni centara u mozgu koji regulišu stres i anksioznost. Također može povećati osjetljivost mozga na hormone serotonin i noradrenalin, koji ublažavaju osećaj depresije i anksioznosti.

PODRŽITE AKTIVNI ŽIVOTNI STIL UZ Wellness by Oriflame

Kao što možemo zaključiti, vrlo je važno biti aktivan zbog svog zdravlja. Nešto drugo, što je od vitalnog značaja, je činjenica da se tokom vježbanja možemo napuniti zdravom energijom i podržati važnim hranjivim sastojcima.

Natural Balance ŠEJKOVI

Natural Balance šejkovi su zdrav međuobrok za odrasle i adolescente koji trebaju nadopunu energije između glavnih obroka. Sadrže i proteine i ugljikohidrate koji su važni za pripremu i oporavak od rekreativnog sporta i vježbanja.

MORSKI KALCIJ I Vitamin D

Osim što jačate kosti tako što ste aktivni, možete dodatno podržati snagu kostiju konzumirajući hranu bogatu kalcijem i vitaminom D ili možete uzimati Wellness by Oriflame Morski kalcij i vitamin D.

Ako ostanete aktivni, dobivate nevjerovatne prednosti koje mogu poboljšati gotovo svaki aspekt vašeg zdravlja iznutra. Ako vježbu radite s prijateljem, možete se istovremeno i zabaviti, a i motivisati.

Bez obzira bavite li se određenim sportom ili slijedite smjernice od 30 minuta aktivnosti dnevno, neizbježno ćete poboljšati svoje zdravlje i kvalitet života.

Nadam se da ste motivisaniji za aktivnost nego ikada prije!

Tekst: