SUN CARE GUIDE THE EXPERTS BEST ADVICE HOW TO PROTECT YOUR SKIN

SAVJETI STRUČNJAKA: KAKO SE ZAŠTITITI OD SUNCA

Koristite ispravan zaštitni faktor za zdravo tamnjenje kože. Naučite više od naših stručnjaka...

Jedinstveni dokaz vrhunskog odmora je - preplanuli ten. Ono što zaboravljamo je da, dok tamnimo, uzrokujemo našem tenu oštećenja. Kad god se sunčamo, povećavamo rizik karcinoma kože i prebrzog starenja. Srećom, postoji mnogo dobrih krema za sunčanje, jer ništa ne prepuštamo slučaju.

SUN CARE GUIDE THE EXPERTS BEST ADVICE HOW TO PROTECT YOUR SKIN

Holly Grenfell, stručnjakinja za njegu kože, članica Oriflame Savjeta za zaštitu kože, zna kojih se zamki kod sunčanja posebno moramo paziti.

‘Oblaci nas ne štite od UV zraka, a voda i pijesak oboje reflektiraju sunčece zrake. Rizik ozljeda kože od sučanja povećava se ako se nalazite blizu ekvatora, jer je bliži Suncu.’ objašnjava.

Kreme za sunčanje trebaju štititi i od UVA i od UVB zraka. UVA zrake prodiru dublje u kožu i uzrokuju karcinom kože, a UVB zrake uzorkuju površinska oštećenja na koži. Zaštitni faktor na kremama odnosi se isključivo na UVB zrake.

SUN CARE GUIDE THE EXPERTS BEST ADVICE HOW TO PROTECT YOUR SKIN

‘Dvostruko veći faktor ne znači dvostruko veću zaštitu.
ZF 30 pruža do 96% zaštite od UVB zraka, ali ZF 50 pruže tek 98%’ kaže Holly. ‘Zaštita od sunčevih zraka trebala bi također pružiti kemijsku i fizičku zaštitu, što znači da bi trebala istovremeno i odbijati sunčeve zrake i štititi nas od upijanja tih istih zraka.’

Ne škrtarite kod nanošenja kreme za sunčanje.

‘Prilagodite količinu kreme veličini područja koje štitite, ali nemojte nanositi manje od čašice pića (0,03 l). Ako vam se čini da ste pretjerali - ODLIČNO! Obično nanosimo manje nego što bi trebali...’ kaže Holly.

Ako i uz nanošenje kreme za sunčanje svejedno završite s opekotinama, Holly ima nekoliko dobrih savjeta za vas: ‘Okupajte se u hladnoj vodi u koju ste stavili zob. Pustite da vam se koža osuši prirodnim putem i nakon toga na područje koje je jače osunčano/opečeno nanesite čistu aloe veru. Sličan efekt možete postići i kupanjem u hladnom crnom čaju. Grčki jogurt (po mogućnosti s 10% masti) zaliječit će i smanjiti crvenilo.’


Tekst: Fotograf: Getty Images