Ojačajte svoj imuni sistem

Medicinska definicija za „imunitet“ je „Organizam zaštićen od infekcija, i to obično prisutnošću antitijela.“ Strani organizmi, poput bakterija i virusa, stalno pokušavaju ući u ljudsko tijelo. Tijelo ima genijalan odbrambeni sistem, imuni sistem, koji sprečava takve organizme. Pogledajmo kako možemo ojačati svoj imuni sistem i odbranu.

Ćelije imunog sistema se nalaze u svim tkivima tijela. Snaga imunog sistema ovisi o mnogo faktora jer je to složen sistem. Na primjer, sposobnost našeg imunog sistema opada sa starenjem.Ideja o jačanju imuniteta je intrigantna, ali kako tačno funkcioniše naučnici još uvijek nisu utvrdili. Ono što znamo je da je za dobar imuni sistem neophodna ravnoteža i sklad. Zato su opšte strategije zdravog načina života dobar način da počnete pružati svom imunom sistemu podršku koja mu je potrebna.

Možete učiniti nekoliko stvari poput:

 • Osigurajte prehranu bogatu voćem i povrćem
 • Osigurajte zdrav mikrobiom crijeva
 • Održavajte optimalnu težinu
 • Vježbajte redovno
 • Osigurajte adekvatan san
 • Umanjite stres
 • Poduzmite korake za izbjegavanje infekcije 
 
PREHRANA BOGATA VOĆEM I POVRĆEM

Vjerovatno ste čuli da biste trebali jesti najmanje 5 obroka voća i povrća svaki dan. A znate li zašto? Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana koji imaju mnogo korisnih efekata na vaše zdravlje. Kada jedete voće i povrće, pokušajte odabrati vrstu iz svih boja duge! Svaka boja zapravo odražava različite vrste fitonutrijenata koji pozitivno utiču na vaše zdravlje na mnogo različitih načina.1


Fitonutritijenti

Pogledajte izbor fitonutritijenata po bojama:

Ljubičasta/plava se nalazi u grožđu, borovnicama, crnim ribizlama, kupinama itd:

 • Fenoli
 • Antocijanidi
 • Flavonidi

Narandžasta/crvena se nalazi u mrkvi, paprici, narandžama itd:

 • Kapsaicin
 • Karotenoidi
 •  Hesperidin

Žuta/bijela se nalazi u kurkumi i bijelom luku itd:

Kurkumin
Alicin

Zelena se nalazi u špinatu, brokoliju, kelju, šparogama itd.:

 • Glukozinolati
 • Lutein
 • Zeaksantin

Dakle, kako zapravo rade ti fitonutrijenti? Imaju antioksidantne i protivupalne prednosti. Antioksidanti štite od oksidantnog stresa držeći pod kontrolom slobodne radikale.

Oksidantni stres šteti ćelijama vašeg tijela i opterećava odbranu imunog sistema. To je uzrokovano nakupljanjem slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali zapravo su prirodni nusprodukti, koji se nazivaju i otpadnim produktima, od različitih hemijskih reakcija koje se događaju u ćelijama našeg tijela. Nezdrav način života poput pretjeranog izlaganja suncu, pušenja, konzumiranja alkohola i jedenja pržene hrane može povećati količinu slobodnih radikala u vašem tijelu. Važno je obezbijediti prehranu s velikom količinom voća, bobica i povrća kako biste osigurali važne fitonutrijente koji se bore protiv oksidantnog stresa. 

Vitamini i minerali 

Prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) postoje specifični vitamini i minerali koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema:

 • Vitamin A
 • Vitamin B6
 • Folna kiselina
 • Vitamin B12
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Željezo
 • Cink
 • Bakar
 • Selen

EFSA također navodi da sljedeći vitamini i minerali doprinose zaštiti ćelija od oksidantnog stresa:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Riboflavin (B2)
 • Cink
 • Mangan
 • Selen
Dodaci prehrani

Ne možete zamijeniti zdravu prehranu, ali dodaci prehrani mogu vam pomoći da osigurate adekvatan unos određenih hranjivih sastojaka (fitonutrijenata, vitamina i minerala) koji imaju antioksidantne efekte, posebno za vrijeme stresa ili kad se osjećate bez energije. 

Ako ne konzumirate dovoljno voća i povrća, možete koristiti dodatke prehrani s fitonutrijentima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidantne efekte.

Dokazano je da dodaci prehrani s antioksidantnim efektima mogu pozitivno uticati na nekoliko imunih nedostataka povezanih s godinama starosti, što rezultira povećanim nivoom bijelih krvnih zrnaca, pojačanim imunim odgovorom i umanjenom upalom.OSIGURAJTE ZDRAV MIKROBIOM CRIJEVA

Iako se imune ćelije nalaze u svim tkivima tijela, 70% vašeg imunog sistema se nalazi u vašim crijevima. Zdrava crijeva su  jedna od prvih linija odbrane imunog sistema.

Najbolje što možete učiniti za zdravlje crijeva je hraniti dobre mikrobe dijetalnim vlaknima, a posebno prebiotičkim vlaknima. Prebiotička vlakna su vrsta topljivih prehrambenih vlakana (koja formiraju gel). Proučavana prebiotička vlakna su inulin i FOS (fruktooligosaharidi) koje u prirodi možete pronaći u npr. korijenu cikorije, artičoki, bijelom luku, poriluku i bananama.  

Prebiotici ne samo da poboljšavaju zdravlje vašeg probavnog sistema, već mogu imati i pozitivan uticaj na vašu imunu odbranu.3

 


ODRŽAVAJTE OPTIMALNU I ZDRAVU TEŽINU

Postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da prekomjerna težina ili pretilost negativno utiču na funkciju imunog sistema.Prekomjerna težina također smanjuje imuni odgovor na gripu i vakcinaciju protiv gripe. U poređenju s vakcinisanim odraslim osobama zdrave težine, vakcinacija gojazne odrasle osobe ima dvostruki rizik od gripe ili slične bolesti.5

Održavanje zdrave težine je zato vitalna stvar kojoj treba težiti. Jedan korak prema zdravoj težini mogao bi biti napuniti polovicu vašeg tanjura hranjivim voćem i povrćem prije nego što tanjir napunite drugom vrstom hrane. To će, ne samo povećati konzumaciju antioksidanata, nego ćete i pojesti manje kalorija. Voće i povrće, ne samo da osiguravaju puno hranjivih sastojaka, već s vrlo malo kalorija zahtijevaju više žvakanja što pomaže da se osjećate sito.

 
VJEŽBAJTE REDOVNO

Prema članku u American Journal of Clinical Nutrition6, redovno vježbanje smanjuje nivo oksidantnog stresa. To je zbog toga što redovno vježbanje pojačava antioksidantnu odbranu. Studija je također pokazala da bi ljudi koji ne vježbaju mogli imati suprotan efekat tj. mogao bi se povećati oksidantni stres. Dakle, redovno vježbajte da biste poboljšali svoju antioksidantnu odbranu.


OSIGURAJTE ADEKVATAN SAN

Redovan san je neophodan kako bi vaš imuni sistem radio što je moguće efikasnije. Jedan od načina na koji spavanje pomaže imunom  sistemu je u načinu na koji potiče proizvodnju T-ćelija. T-ćelije su bijele krvne ćelije koje igraju vitalnu ulogu u odgovoru imunog sistema na viruse. Njihova aktivacija važan je korak u načinu na koji tijelo postupa. T-ćelije napadaju i uništavaju ćelije koje nose virus. Drugim riječima, redovno spavanje je jedan od najboljih načina na koji možemo poboljšati svoj imunitet i odbraniti se od virusa i bolesti.7

UMANJITE STRES
Iako je stres normalan dio života, previše stresa tokom dužeg perioda je štetno za vaše fizičko i psihičko blagostanje. Reakcija na stres poznata je po slabljenju imunog sistema kao rezultat povećanja hormona stresa kortizola.8 To dovodi do povećanog rizika i osjetljivosti na prehlade i druge bolesti. U životu ne možemo izbjeći sve izvore stresa, niti bismo to željeli, jer umjeren stres može biti i koristan za nas npr. utiče na našu sposobnost fokusiranja. 

Duboko disanje jedan je od načina opuštanja. Kada duboko udišete, zrak koji vam ulazi kroz nos u potpunosti vam ispunjava pluća, a donji stomak se podiže. Duboko disanje potiče potpunu razmjenu kisika, što može usporiti rad srca i sniziti ili stabilizovati krvni pritisak.


PODUZIMTE KORAKE ZA IZBJEGAVANJE INFEKCIJE

Iako možemo živjeti zdravim načinom života i imati funkcionalan imuni sistem, uvijek je dobro znati kako pokušati izbjeći infekcije. Mnoge infekcije se šire putem ruku - drugima i sebi. Da biste izbjegli infekciju, trebali biste često prati ruke vrućom vodom i sapunom.

 1. Dobro nasapunjajte ruke.
 2. Operite ruke između prstiju, na vrhu dlana i oko palca - najmanje 20-30 sekundi.
 3. Isperite i osušite (po mogućnosti s vlastitim peškirom ili peškirom za jednokratnu upotrebu).

 

 

Ako sapun i voda nisu dostupni, možete upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60% alkohola. Kad kašljete ili kihnete, raspršuju se male kapljice koje sadrže zarazne agense. Kašljenjem i kihanjem u područje lakta ili rukav sprečavate širenje infekcije u vaše okruženje i kontaminaciju ruku.9NA KOJI NAČIN WELLNESS BY ORIFLAME PROIZVODI MOGU BITI KORISNI?

Nikada nije kasno da počnete voditi zdrav način života. Wellness by Oriflame proizvodi su vam dostupni da podrže zdrav životni stil. Naši dodaci prehrani ne trebaju se koristiti kao zamjena za raznovrsnu prehranu, već kao dodatak raznovrsnoj prehrani kako bi osigurali zdrav i optimalan nivo  hranjivih sastojaka. Kontinuitet je ključan faktor za postizanje najboljih efekata naših proizvoda. Redovna upotreba dodataka prehrani je savršeno rješenje za nadopunjavanje prehrambenih nedostataka i osiguravanje da dobijete sve što je potrebno da vaše tijelo dobro funkcioniše, iako vaša prehrana možda nije uvijek savršena.

Naši proizvodi nisu lijekovi i kao takvi ne mogu imati farmakološko, imunološko ili metaboličko djelovanje. Zato njihova upotreba nije namijenjena liječenju bolesti ili modifikaciji fizioloških funkcija. 


Naši proizvodi koji mogu pomoći podržati vaš imuni sistem su:


Multivitamini i minerali (za muškarce/žene)

Bogati su vitaminima i mineralima koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema.

Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice
 

 
Bogat prirodnim karotenoidom, astaksantin ima jedinstvenu strukturu u poređenju s drugim antioksidantima koji mu omogućava da pruži zaštitu iznutra prema van. Ovaj proizvod sadrži i borovnice iz švedske šume, kao i vitamin C i E.  Ova kombinacija moćnih antioksidanata pruža antioksidantnu zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih oksidantnim stresom. 

Na prekoračujte preporučene količine

Čuli ste za izraz "Što više - to bolje"? Pa, to se NE odnosi na naše proizvode. Važno je da se pridržavate preporučenih doza naših proizvoda. Prekoračivanje preporučenih doza zapravo može imati suprotan efekat i potencijalno može biti štetno. Dakle, uzmite samo preporučenu dozu dodatka prehrani (kao što je navedeno na pakovanju).

BUDITE DOBRO I ZDRAVO!
 

 

[1] Rui H.L. Dietary Bioactive Compounds and Their Health Implications. Journal of Food Science Vol. 78, S1, 2013

[2] Knight JA. et.al. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system. Annals of clinical and laboratory science. 2000

[3] Rastall RA. et al. Modulation of the microbial ecology of the human colon by probiotics, prebiotics and synbiotics to enhance human health: an overview of enabling science and potential applications. FEMS Microbiology Ecology. 2005

[4] Milner JJ. et.al. The impact of obesity on the immune response to infection. The Proceedings of the Nutrition Society. 2012

[5] Green WD. et.al. Obesity Impairs the Adaptive Immune Response to Influenza Virus. Annals of the American Thoracic Society. 2017

[6] Clarkson PM. et.al. Antioxidants: what role do they play in physical activity and health? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 72, Issue 2, August 2000

[7] Benedict. C. et.al. Sleep enhances serum interleukin-7 concentrations in humans. Brain Behavior and Immunity. 2007 Nov;21(8):1058-62. Epub 2007 May 23

[8] Segerstrom. S.C. et.al. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004

[9] Public Health Agency of Sweden. Skydda dig och andra från smittspridning. www.folhalsomyndigheten.se. 2020

Tekst: