Praznično blagostanje

Od zimskim subarktičkih područja do toplih ekvatorijalnih, praznična sezona je pred nama i stići će u sve krajeve svijeta. Obožavamo ovo vrijeme koje provodimo u posjetu porodici i prijateljima – uživajući u hrani, piću i prazničnoj atmosferi dijeleći ljubav i radost.

To je također doba godine kada se, ne samo pretjerano opustimo - dobivajući u prosjeku od 2 do 4 kilograma - već vrlo vjerovatno propustimo pravilnu prehranu koja je pokretač našeg tijela i pruža energiju kako bismo uživali u svim prazničnim svečanostima i aktivnostima.

Pa, kako možemo pomoći tijelu da dobije vitalne hranjive sastojke koji su nam potrebni da bismo se odlično osjećali dok provodimo vrijeme s porodicom i prijateljima?


Krenimo od kuhinje

Ne možemo započeti raspravu o hranjivoj vrijednosti hrane u praznično vrijeme, a da ne spomenemo najvažniju prostoriju u kući: kuhinju. Ako vas brine kako će se intenzivno pripremanje odraziti na hranjivu vrijednost obroka, ne brinite! Postoji mnogo načina na koje si možete pomoći u održavanju pravilne prehrane i smanjenju kalorija u nekim od popularnih prazničnih namirnica, a u nastavku donosimo neke od njih.

KUHAJTE s Proteinskom mješavinom

Priprema pite?

U tijesto dodajte mjernu kašičicu Proteinske mješavine.

 

Pečenje prazničnih kolačića, keksa, kolača?

U tijesto dodajte mjernu kašičicu ili dvije Ptoteinske mješavine – odlično za većinu pečene hrane!

Pripremate slane umake za povrće, meso, rižu ili jela s rezancima?

Dodajte mjernu kašičicu ili dvije Proteinske mješavine za zgušnjavanje.

A šta je s vremenom poslije praznika? Kako se brinuti za svoje zdravlje kada je svaki dan ispunjen poslom, vođenjem kućanstva, sastancima i drugim aktivnostima i kada jedva imate vremena za sebe? Uz pomoć Wellness by Oriflame kolekcije, željeli bismo vas podržati po ovom pitanju i predstaviti vam 4 jednostavne navike koje ćete uskladiti sa svojom svakodnevnom rutinom.

4 jednostavne navike za zdraviji život

1. Konzumirajte Wellness paket svaki dan.
2. Pijte Natural Balance shake svaki dan.
3. Dodajte Proteinsku mješavinu u umake, supe, žitarice i jogurt.
4. Kad planirate izaći na kasnu večeru, konzumirajte Natural Balance supu sredinom popodneva da biste premostili vrijeme bez obroka.

Također, tokom praznika, od vitalne je važnosti BITI AKTIVAN – obećajte sebi da ćete vježbati!

Svi smo skloni povećavanju unosa kalorija tokom praznika, obično na kraju dobijemo nekoliko kilograma. Tokom zime, na sjevernoj hemisferi dani su kraći, pa aktivnost može biti još veći izazov, jer je često hladno i mračno kad konačno završimo s poslom.

Evo nekoliko prijedloga kako vježbati bez korjenite promjene rasporeda:

 

  • Hodajte, hodajte i hodajte – idite stepenicama umjesto liftom i pokretnim stepenicama. Prošetajte po kvartu umjesto da idete javnim prevozom.
  • Kada idete u kupovinu poklona, postavite si izazov da brže hodate od trgovine do trgovine, povećavajući brzinu, intenzitet i na kraju sagorijevanje kalorija.
  • Ako se vozite do trgovine s namirnicama, parkirajte se na samom kraju parkirališta kako biste dodali dodatne korake svojoj šetnji.

A, za zemlje sjeverne hemisfere koje imaju doista hladne zime, jako je važno ostati aktivan i povezan s ljudima. Pridružite se društvenim aktivnostima, i online i offline ako je moguće. To nam pomaže da ostanemo angažovani, zainteresovani i da nam dugi hladni mjeseci prođu u tren oka.

Usput…

Praznici su odlično vrijeme da Wellness proizvodi, poput Wellness paketa i Natural Balance shakea, postanu dio vašeg DARIVANJA. Šta kažete na to da članu porodice ili prijatelju poklonite kurs joge, spakovan zajedno s Proteinskom mješavinom? I to ne mora biti joga - postoji toliko mnogo različitih vrsta i režima vježbanja da za svakoga postoji ponešto. Toliko su zabavni da ljudi jedva primjećuju da vježbaju!

I na kraju, praznici su sve bliže. Svi moramo malo pripaziti u ovo doba godine da bismo se osjećali sjajno, imali energije za uživanje s porodicom, prijateljima i u ovoj posebnoj, radosnoj sezoni. Ne propustite Wellness rutinu i svakodnevno vježbanje i moći ćete uživati u svemu što praznici donose.

 

SRETNI PRAZNICI!

Heather Livingston, M.Sc.
Director of Global Wellness Training

Tekst: