Iz dubine naših srca

„Iz dubine srca“ – ova se fraza obično koristi da bi se naglasila naša iskrenost. Zaista volimo da koristimo znak srca za prenošenje osjećanja. Ko nije sjedio u učionici, crtao srca u svesci i razmišljao o svojoj simpatiji? Možda smo prevazišli ovu frazu, ali, simbolika i dalje ostaje. Uostalom, srce doživljavamo središtem svojih osjećanja, pa čak i kao osnovni dio sebe. Ako je srce toliko važno, zar nema smisla posvetiti mu posebnu brigu? Srce je važno koliko i mozak, ili pluća - to je jedan od najvažnijih organa u tijelu, bez kojeg ne bismo preživjeli. Treba ga smatrati dragocijenim i tretirati ga kao blago. Povodom Svjetskog dana srca koji nam uskoro stiže, željeli bismo da govorimo o ovoj temi i pružimo vam nekoliko savjeta kako poboljšati opšte stanje vašeg srca.

SVJETSKI DAN SRCA

Svake godine, 29. avgusta Svjetska kardiološka federacija domaćin je Svjetskog dana srca: dana posvećenog informisanju ljudi širom svijeta da su kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći svjetski uzrok smrti. KVB uzimaju oko 18 miliona života svake godine – ali to se može izbjeći! Uvođenjem jednostavnih promjena u našoj rutini, načinu ishrane i načinu života možemo umanjiti rizik od bolesti srca, poboljšati kvalitet života i pružiti dobar primjer ljudima oko nas. Svjetski dan srca globalna je inicijativa, tokom koje pojedinci i zajednice širom svijeta učestvuju u aktivnostima kojima se brinu za zdravlje srca! Ovogodišnja tema je „Koristite srce da biste pobijedili KVB“.
Sada je posebno važno obratiti još više pažnje na stanje svog srca, jer su „Osobe sa postojećim medicinskim stanjima, poput srčanih bolesti, osjetljivije na novi koronavirus.” 

 

Oriflameov heroj za srce – Stig Steen

Jeste li znali da u Oriflameu imamo heroja za srce?
Stig Steen, osnivač Igelösa istraživačke zajednice, poznati je kardiotorakalni hirurg i inovator kliničkih metoda unutar transplantacije organa. Primjećujući da je ogromni broj njegovih pacijenata neuhranjen, profesor Steen primijenio je svoje znanje o ljudskom tijelu i onome što je potrebno za optimalno funkcionisanje i to iskoristio za razvoj patentiranog Wellness by Oriflame Natural Balance šejka, kao i njegove originalne formulacije, Proteinske mješavine.
Oriflame nastavlja saradnju sa Igelösa naučnom zajednicom i Stigom Steenom za razvoj naših Wellness proizvoda.

 

Recept za zdravo srce

Postizanje i održavanje zdravog stanja srca ne bi trebalo biti komplikovano! Primjenjujući holistički pristup, možete poduzimati male korake svaki dan, postupno poboljšavajući zdravlje srca - a možete podstaći i druge na to. Takvi koraci mogu obuhvaćati sljedeće:
Redovno vježbanje – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da:
Odrasli u dobi od 18 do 64 godine treba da:
-praktikuju aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta najmanje 150 minuta tokom cijele sedmice (na primjer: 30 minuta hoda, 5 dana u sedmici)
       - ili praktikovati aerobne tjelesne aktivnosti visokog intenziteta najmanje 75 minuta tokom sedmice (na primjer: 25 minuta HIIT treninga, 3 puta sedmično) 
        -ili praktikovati kombinaciju obe aktivnosti
o Imajte na umu da aerobnu aktivnost treba izvoditi u serijama u trajanju od najmanje 10 minuta.
Dovoljno sna
o 7-8 sati po noći
Svjesnost i strategije za smanjenje stresa
o Sjetite se zaustaviti i samo duboko udahnite nekoliko puta tokom dana
Zdrava ishrana – koja uključuje svježe voće i povrće, zdrave masti, nemasne proteine i dijetalna vlakna

 

Kako Wellness by Oriflame može podržati vaš organizam?

Natural Balance šejk

Wellness by Oriflame Natural Balance šejk temelji se na originalnoj formulaciji Stiga Steena, koja je propraćena istraživačkim studijama na srčanim bolesnicima tokom nekoliko godina. Naši šejkovi osmišljeni su tako da svakodnevno podržavaju vaše tijelo, sa proteinima iz graška, jaja i mlijeka i zdravim dijetalnim vlaknima iz jabuke, šećerne repe i šipka. 
Ovaj optimalni spoj proteina i dijetalnih vlakana pomaže vam da zadovoljite potrebne količine i savršen je dodatak zdravoj ishrani. Natural Balance šejk dolazi u tri divna ukusa ili možete odabrati Proteinsku mješavinu bez arome koju možete mijšati sa omiljenom hranom i napicima. Fantastična je pogodnost da odgovara vašem načinu života i ukusu!

Omega 3

Omega-3 masne kiseline također igraju važnu ulogu u zdravlju srca. Nazivaju se esencijalnim masnim kiselinama jer ih naš organizam ne može proizvesti; moramo ih unijeti putem hrane ili dodataka ishrani.
Omega-3 kiseline potrebne su za mnoge važne biološke funkcije, uključujući izgradnju zdravih stanica. Također su povezane sa zaštitom od srčanih bolesti i moždanog udara. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da bi trebalo svake sedmice jesti najmanje dvije porcije masne ribe, poput lososa ili skuše, da bi postigli odgovarajuće nivoe omege-3.
Alternativno, svakodnevno konzumiranje dodatka ishrani u obliku omege-3 dobijene iz ribljeg ulja, poput Wellness by Oriflame omege-3, jednostavan je i učinkovit način zadovoljavanja preporučenog dnevnog unosa. Možete odahnuti znajući da uzimate pravu dozu i koristite sve prednosti omege-3, bez obzira na to što se događa sa vašom ishrenom svake sedmice.

 

Jednostavnost je ključna

Jednostavno je postati heroj svoga srca i inspirisati ljude oko sebe!
Zdrava ishrena sa svježim voćem i povrćem je idealna, ali nije uvijek lako osigurati dobru ishranu uz užurbani način života!
Aktivirajte svoju ishranu popunjavanjem nutritivnih deficita dodacima ishrani, kao što je Wellness by Oriflame Wellness paket za svakodnevnu primjenu koji sadrži:
• 1 tabletu Multivitamina i minerala
• 2 kapsule Omege-3
• 1 kapsulu Astaksantina i ekstrakta borovnice 
Izgradite svoju odbranu, uključujući potporu stvaranju novih ćelija, uz svakodnevni unos proteina. I prilagodite ishranu ukusnim i jednostavnim proizvodima kao što je Natural Balance šejk kao međuobrok.

 

Ako želite saznati više o Svjetskom danu srca, pogledajte internet stranicu Svjetske kardiološke federacije: https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/ 

 

Tekst: