Idealna težina

Mnogi od nas žele započeti godinu sa zdravijim navikama i načinom života. Neki su možda dobili nekoliko kilograma tokom praznika i žele se ponovo vratiti dobrim i zdravim rutinama.

Učestalost prekomjerne težine

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), rasprostranjenost pretilosti u svijetu gotovo se utrostručila između 1975. i 2016. godine.

U 2016. godini 39% (1,9 milijardi) odraslih u dobi od 18 i više godina imalo je prekomjernu težinu. Od toga je oko 13% (preko 650 miliona) odraslih bilo pretilo.

Jeste li znali da 39% odraslih na svijetu ima prekomjernu težinu?

Koliko trebam težiti?

Prekomjerna težina može uticati na rizik da će osoba razviti brojna zdravstvena stanja, uključujući:
• Visok pritisak
• Srčani udar
• Moždani udar
• Masna jetra
• Dijabetes tip 2
• Rak
• Osteoartritis
• Depresija

Suočeni s ovim rizicima, želimo znati koja je naša idealna težina? Ali ovo uobičajeno pitanje zapravo je pogrešno pitanje. Što se zdravlja tiče, problem nije samo u tome koliko težite, već i koliko trbušne masti imate. Što je više masti u trbuhu, postoji veći rizik od nastajanja gore spomenutih zdravstvenih stanja.

Mjerenja za zdravu težinu

Nezdravo je imati i višak i manjak kilograma, mada češće govorimo o prekomjernoj težini. Postoji nekoliko načina mjerenja idealne težine.

Indeks tjelesne mase (BMI)

BMI je mjera za ukazivanje na prehrambeni status kod odraslih. Definiše se kao težina osobe u kilogramima podijeljena s kvadratom visine osobe u metrima (kg/m2).

BMI

NUTRITIVNI STATUS

<18,5

Pothranjenost

18,5 - 24,9

Normalna težina

25,0 - 29,0

Prekomjerna težina

30,0 - 34,9

Pretilost klase I

35,0 - 39,9

Pretilost klase II

Iznad 40

Pretilost klase III

Primjer: 70 (kg) / 1,752 (m2) = 22,9 BMI (normalna težina)

BMI je vrlo lako izmjeriti i izračunati, pa je najčešće korišteni alat za povezivanje rizika od zdravstvenih problema s težinom na nivou stanovništva. Na pojedinačnom nivou to je i pokazatelj nutritivnog stanja, ali ako imate, na primjer, veliku mišićnu masu, BMI može ukazivati na prekomjernu težinu. BMI je samo mjerenje za tjelesnu masu, a ne za sastav tijela. Zato bi na pojedinačnom nivou trebali izmjeriti obim struka uz BMI.

Obim struka

Obim struka (OS) je precizna i jednostavna mjera trbušne pretilosti. Mjerenje vršite oko tijela u nivou trbuha i nešto iznad kostiju kuka. Merenje se obično vrši odmah nakon izdaha. OS je pokazatelj zdravstvenog rizika povezanog s viškom masnoće oko struka. Obim struka od 102 cm (40 in) ili više kod muškaraca ili 88 cm (35 in) ili više kod žena, povezan je sa zdravstvenim stanjima, kao što je već spomenuto.

Obim struka

Rizik od metaboličkih komplikacija

<94 cm (M); <80 cm (Ž)

Nizak rizik

>94 cm (M); >80 cm (Ž)

Povećan rizik

>102 cm (M); 88 cm (Ž)

Znatno povećan rizik

M=muškarci, Ž=žene

Ako imate "normalnu težinu" prema BMI i "nizak rizik" prema OS-u, smatra se da imate zdravu težinu.

Rutine za zdravu težinu

Sve je u načinu života!

Da biste osigurali zdrav način života, WHO preporučuje jesti puno voća i povrća, smanjiti unos masti, šećera i soli te vježbati.

Da biste živjeli zdravim životom, dobro je imati holistički pristup zdravlju pri čemu morate uzeti u obzir i um i tijelo i duh. Koncept holističkog zdravlja potiče ljude na prihvaćanje odgovornosti za vlastiti  nivo dobrobiti i svakodnevne odluke koje utiču na njihovo zdravlje


12 koraka do zdravijeg načina života:

 1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu na preporučenim nivoima za BMI i OS.
 2. Vježbajte svakodnevno najmanje 30 minuta i iskoristite priliku da uvijek ostanete aktivni tako što ćete koristiti stepenice, šetati ili voziti biciklo do posla/trgovine prehrambenim proizvodima itd.
 3. Spavajte 7-8 sati tokom noći. Odmoran um i tijelo imat će više energije i također održavati hormon stresa na niskom nivou.
 4. Pijte 1-1,5 litara vode uz vodu iz hrane. 
 5. Jedite razno voće i povrće nekoliko puta dnevno (najmanje 400 g dnevno)
 6. Jedite proteine iz zdravih izvora. Masno meso i mesne prerađevine zamijenite grahom, mahunarkama, lećom, ribom, peradi.
 7. Jedite vlakna i cjelovite žitarice iz hrane poput hljeba, tjestenine, riže ili krompira nekoliko puta dnevno.
 8. Kontrolišite unos masti (ne više od 30% dnevne energije) i zamijenite većinu zasićenih masti nezasićenim mastima kao što su masti iz ulja, orašastih plodova/sjemenki, avokada, masne ribe.
 9. Koristite mlijeko i mliječne proizvode (kefir, kiselo mlijeko, jogurt i sir) koji sadrže malo masti i soli.
 10. Odaberite hranu s malo šećera, ograničavajući učestalost slatkih pića i slatkiša.
 11. Odaberite dijetu sa malo soli. Ukupni unos soli ne smije biti veći od jedne kašičice (5 g) dnevno, uključujući sol u već pripremljenoj hrani.
 12. Ograničite konzumaciju alkohola. Dokazi pokazuju da je idealno rješenje za zdravlje uopšte ne piti, pa je zato manje bolje.

Dakle, da biste stekli i održali zdravu težinu i stil života, ne trebate samo smanjiti unos kalorija, već osigurati tijelu kvalitetne i hranjive sastojke, biti aktivni tokom dana, a tokom noći se odmoriti.

Proizvodi koji će vam pomoći zadržati zdravu težinu

Optimalan način da osigurate unos proteina i vlakana tokom dana je konzumacijom našeg Natural Balance šejka (NBS) i Proteinske mješavine (PB) kao zdravih međuobroka 1-2 puta dnevno. Osiguravaju visokokvalitetne hranjive sastojke s malo kalorija i malom količinom šećera i soli.

Dovoljno je samo nekoliko sekundi da napravite ovaj ukusan i zdrav napitak!

 

Količina po porciji (18 g praha):

 

PROTEINSKA MJEŠAVINA

 NATURAL BALANCE ŠEJKOVI

 

ENERGIJA 70 kcal
PROTEINI 7,7 g
MASTI 1,7 g
- OD KOJIH ZASIĆENE 0,5 g
UGLJIKOHIDRATI 5,2 g
- OD KOJIH ŠEĆERA 3,7 g
VLAKNA 1,6 g
SOL 0,3 g

VANILIJA

ENERGIJA 71 kcal
PROTEINI 7,1 g
MASTI 1,5 g
- OD KOJIH ZASIĆENE 0,4 g
UGLJIKOHIDRATI 6,3 g
- OD KOJIH ŠEĆERA 3,6 g
VLAKNA 1,6 g
SOL 0,26 g

JAGODA

ENERGIJA 71 kcal
PROTEINI 7,1 g
MASTI 1,5 g
- OD KOJIH ZASIĆENE 0,4 g
UGLJIKOHIDRATI 6,4 g
- OD KOJIH ŠEĆERA 3,8 g
VLAKNA 1,6 g
SOL 0,25 g

ČOKOLADA

ENERGIJA 70 kcal
PROTEINI 6,7g
MASTI 1,7 g
- OD KOJIH ZASIĆENE 0,4 g
UGLJIKOHIDRATI 6,1 g
- OD KOJIH ŠEĆERA 3,5 g
VLAKNA 1,8 g
SOL 0,23 g

Kako se osjećati zdravo

Ako ste bili nezdravi duži vremenski period, skloni ste zaboraviti kako se osjećati "zdravo".

Znate one dane kada se probudite i osjećate se kao da možete sve učiniti? To je osjećaj koji pruža zdrav život. Vaše tijelo ne bi trebalo biti vaše ograničenje.