10 mitova o mršanju u koje ćete odmah prestati da vjerujete!

Kretati se u svijetu mršanja je teško, a može biti i jako opasno - na kraju krajeva ima mnogo proturječnih savjeta na koje nailazimo. I tako smo došli do 10 najozloglašenijih mitova o mršanju koji će vam pomoći da dostignete svoje ciljeve sigurno i pametno.

MIT 1: IZGLADNJIVANJE I DETOKS DIJETA DAJU REZULTATE
Studije pokazuju da ove vrste dijeta gotovo nikad ne daju rezultate dugoročno. Većina ljudi zapravo imaja tendenciju da dobije nazad sve izgubljene kilograme u roku od godinu dana. Glavni problem mnogih dijeta jeste taj da mogu oštetiti vaš metabolizam jer ne unosite esencijalne hranjive tvari. Budući da vaše tijelo nema dovoljno energije, ono  traži hranu s visokim udjelom masnoće i šećera, što vodi ka prejedanju.

MIT 2: KONZUMIRANJE PUNO VOĆA I POVRĆA POMOĆI ĆE VAM DA SMRŠATE
Konzumiranje zdrave u odnosu na nezdravu hranu ne poništava kalorijsku vrijednost hrane. Unositi više voća i povrća podrazumijeva da zamijenite druge obroke s njima, nikako kao dodatak na postojeću ishranu.

MIT 3: GUBLJENJE KILOGRAMA JE KONSTANTNO
U procesu mršanja, postoje dani kada gubljenje kilograma stane, dok postoje dani kada se povećava. Ne brinite! Ti bi mogao biti višak hrane u vašem probavnom sistemu ili tijelo zadržava više tekućine nego inače. Sve dok ukupni trend ide prema dolje, i dalje ćete uspjeti u mršanju dugoročno.

MIT 4: UNOS VODE POSPJEŠUJE PROCES MRŠANJA
Voda je neophodna za dobro zdravlje, no voda za piće ne čini da gubite na težini. Međutim, budući da se odjećaj žeđi može zamijeniti osjećajem gladi, unosite dovoljno tekućine kako biste izbjegli grickanje i međuobroke.

MIT 5: RADIKALNI REŽIM VJEŽBANJA JE JEDINI NAČIN GUBLJENJA KILOGRAMA
Odluka da redovno vježbate je super, ali izložiti svoje tijelo zahtjevnom režimu preko noći može rezultirati sasvim suprotno. Uspješno mršanje  uključuje unošenje malih promjena u dnevnu rutinu koje možete pratiti dugoročno, bez instant rješenja.

MIT 6: BRZA HRANA UVIJEK DEBLJA
Većina jeftinih restorana brze hrane nude nešto zdravije (ili barem manje nezdravo) od njihove glavne ponude, kao što je salata s piletinom. Ako je brza hrana neizbježna, uvijek pitajte zaposlene za najzdraviji izbor jelovnika.

MIT 7: UGLJIKOHIDRATI DEBLJAJU
Smanjivanje unosa ugljikohidrata, kao što su bijeli hljeb, riža i tjestenina, grickalice i slatkiši mogu pomoći da izgubite kilograme, ali to ne znači da ugljikohidrati uzrokuju debljanje. Namirnice poput smeđeg hljeba i tjestenine sadrže visok udio ugljikohidrata, ali i dalje su nevjerojatno zdravi. Ukoliko ih jedete u pravim količinama i kao dio uravnotežene ishrane, ugljikohidrati neće dovesti do debljanja.

MIT 8: SVE KALORIJE SU ISTE
Sve kalorije imaju isti energetski sadržaj, ali nemaju i svi izvori kalorija isti efekat na zdravlje i težinu. Na primjer: 200kcal proteina je daleko bolje za vas od 200kcal slatkiša.

MIT 9: ŠEJKOVE I DODATKE ISHRANI TREBA IZBJEGAVATI
Wellness šejkovi, pločice i supe su efikasan način da smanjite osjećaj gladi i želju za slatkim, a daju vam energiju. Ljepota dodataka ishrani je u tome sto su dizajnirani za pružanje ishrane vašem tijelu s određenim brojem kalorija – i bit ćete siti duže vremena.

MIT 10: MOJ DEČKO I JA MOŽEMO JESTI ISTU KOLIČINU HRANE I SMRŠATI
Muško tijelo genetski je predispozicionirano da pohrani više mišićne mase i manje masti nego žensko tijelu. Zbog toga, muškarci mogu jesti više nego žene.
Tekst: Fotograf: Getty Images, Shutterstock