10 načina pronalaska ljepote u malim stvarima

Iako nam se čini kako nas sretan život uvijek čeka negdje u budućnosti, on se većinom događa upravo sada - skriva se u malim stvarima kojima se samo trebamo prepustiti i doživjeti ih. Treba slaviti male životne pobjede, uživati u naizgled nebitnim trenucima, prepustiti se osjećaju

1. Nedjeljno pripremanje obroka
Pojedini ljudi misle da je pripremanje obroka pomalo dosadno, ali postoji mnogo onih koji upravo nedeljom pripremaju obroke za predstojeće dane u sedmici. I to rade s dobrim razlogom. To je odličan način da smanjite vrijeme neophodno za donošenja odluka o obrocima u toku radnih dana, i kao i da se  zdravije hranite, a uštedit ćete i novac. 

2. Napišite pismo rukom
Zvuči ludo, zar ne? Ali ostat ćete iznenađeni koliko terapeutski može biti povremeno se vratiti u „staru školu“. Slanje rukom pisanog pisma ili razglednice koje ćete poslati nekome koga volite je zaista sjajan način da im date do znanja koliko vam znače. A ko zna, možda ćete dobiti jedno zauzvrat! 

3. Napravite svoj stil
Planiranje unaprijed se može proširiti i na vašu garderobu. Jedna od opcija je odabrati odjeću noć prije. Ali ako želite biti još efikasniji, idite korak dalje s uniformisanim stilom u svakodnevnoj odjeći. To znači nositi iste (ili slične) stilove i boje svaki dan te stvoriti izgled koji će biti prepoznatljiv!

4. Manje koristite automobil
Ovisno o mjestu u kojem živite ili o vašim dnevnim potrebama, u nekim slučajevima automobil može biti neophodan. S druge strane, može biti skup za održavanje. Ako je moguće, isprobajte alternative poput javnog prevoza, vožnje biciklom ili pješačenja? Imat ćete više vremena za razmišljanje, uz to ćete uživati u dodatnoj vježbi, a i pomoći zaštiti okoliša od zagađenja.

5. Naučite reći ne
Šta reći? Ali istina je - nitko nije sposoban učiniti sve. Zahtjevi na poslu, kod kuće i bilo gdje drugo, mogu uzrokovati nepotreban stres. Dakle, odvojite vrijeme za davanje prioriteta najvažnijim stvarima, a ako to znači da povremeno kažete ne, onda to učinite. Korist bi mogla biti veća nego što zamišljate.

6. Budite pažljiviji
Praktikovanje pažljivosti fantastičan je način da vratite fokus i budete prisutniji, svjesniji i produktivniji. A najbolji dio? Ne košta ništa! Pronađite knjigu o meditaciji, započnite jogu kod kuće ili se bavite tai-chijem. Tih nekoliko minuta mogli bi biti ključni za vaš cijeli dan.

7. Pravite popise
Popisi nisu samo za kupovinu! Ubrzan način života donosi mnogo zadataka iz dana u dan i iz sedmice u sedmicu. Ponovo krenite u "staru školu" i napišite ih ručno ili upotrijebite jednu od mnoštva sjajnih aplikacija s praktičnim podsjetnicima. Bilo kako, osjećat ćete se sjajno dok križate jedan po jedan završen zadatak.

8. Isključite se
Niko ne može poreći odvraćanje pažnje koje dolazi s telefonima, tabletima i televizorima. Neka vaša misija bude da se udaljite od monitora i ponovno povežete s ljudima oko vas. Šetajte s prijateljem, igrajte društvene igre ili pecite tortu s djecom te stvarajte nove uspomene.

9. Pročistite svoj ormar
Ormari i ladice su vam prepune? Niste jedini. A kao i većina, ako se dobro zagledate, naći ćete stvari koje niste nosili godinama ili - što je još gore - uopšte! Svaki ormar treba s vremena na vrijeme temeljito očistiti. Cilj je jednom po sezoni, a ako pronađete stvari koje niste nosili godinu dana ili duže, spremite ih za dobrotvorne svrhe i recite im zbogom!

10. Pojednostavite rutine
Složene rutine ne mogu pomoći u smanjenju tjeskobe i stresa. Uzmite svakodnevnu njegu kože kao primjer... ponekad je jednostavnije bolje. A ako vam rutina njege još i ostavlja više vremena, tada ćete obožavati Essentials. Samo osnovna njega – efikasna i brza!

Nadamo se da će vam mnoštvo savjeta koje ste pročitali pomoći da život učinite jednostavnijim. Ali za ona vremena kada se stvari zakomplikuju (kao što se često i događa!), sjetite se samo ovog savjeta: nastavite se vraćati osnovama i jednostavnosti!

Tekst: