Kreatorka mirisa My Destiny: nekoliko riječi sa Sophie Labbé

Poznata kao majstor cvjetne čipke, Sophie Labbé je nagrađivana kreatorka parfema, koja se krije iza parfema My Destiny. Dok zrači pozitivnošću, Sophie nam daje uvid u to kako je kreiran miris i objašnjava zašto je kreiranje parfema upravo njena sudbina – My Destiny.

Vi ne dolazite iz porodice kreatora parfema, kako ste se vi pronašli u tom pozivu?
Ja sam oduvijek bila zainteresovana za mirise, samo nisam znala da od toga mogu napraviti karijeru!

Tek kad sam bila na studiju hemije na fakultetu, pročitala sam članak o školi mirisa ISIPCA, i odmah sam znala da je upravo to mjesto gdje želim biti.  Ali, prije nego što sam aplicirala željela sam upoznati kreatora parfema, zapravo shvatiti šta znači biti kreator i živjeti od toga. Upoznala sam našeg mastera kreiranja parfema Jean Kerla. Slučajno je bio predsjednik za prijem u ISPICA-i i prepoznao me kada sam se prijavila u školu; na mnogo načina, ovo je bila sudbina na poslu!

Da li vjerujete da je kreiranje parfema od tada zapravo vaša sudbina?
Da! Nisam to znala tada, ali zvijezde su se poklopile za mene i sada definitivno vjerujem da je to moja sudbina; mislim da svi imamo jedinstven životni put i cilj koji moramo ostvariti.

Kao neko ko je u početku studirao hemiju, da li je za vas kreiranje mirisa nauka ili ste ipak romantičniji od toga?
Ja sam definitivno za oboje. Znate, kreator treba biti izuzetno znatiželjan i mora uživati u novim iskustvima, jer on je izvor inovacije i mašte. Ali pored senzibilne strane, potrebna je i ona racionalna – naučna, dakle morate imati obje strane.

Da li mislite da vama svijet miriše drugačije od većine ljudi? 
Ne mislim da mi svijet miriše drugačije nego drugima, jer svi mirišu svijet na svoj način; naše percepcije su poboljšane emocijama i iskustvom. Ali, vjerojatno doživljavam više mirisa - to je malo kao igra: prolazim pored nekoga na ulici i pokušam pogoditi parfem koji nosi – nešto kao istraživanje. Ili, kad putujem, mislim da je super zanimljivo doći na aerodrom i pomisliti, "kako bih definisala svoj prvi kontakt s ovom zemljom."

Poludragi kamen, turmalin se koristi kako bi obogatio My Destiny – koje je značenje ovog poludragog kamena?
Ovaj kamen je zaista poseban zbog svoje pozitivne energije i sposobnosti da podiže samopouzdanje. Za mene, nošenje dragog kamena je kao nošenje parfema - to vam daje posebnu energiju. Turmalin je povezan s izrazom kreativnosti, što vjerujem da ovaj miris čini još posebnijim; imate moć mirisa, plus energiju turmalina.

Šta vama daje samopouzdanje i pozitivnu energiju?
Ljubav! Ona mi daje snagu i daje mi snagu da pomjeram planine. Ja mogu preći vlastite granice kada osjetim da sam voljena. A strast. Također moram biti strastvena u onome što radim, jer to me čini sretnom, jakom i odlučnom.

Možete li nam reći nešto o drugim mirisnim notama koje se nalaze u parfemskoj vodi My Destiny i zašto ste ih odabrali?
Željela sam kreirati miris koji zrači pozitivnom energijom, tako da miris otvaraju grejp i borovnice. U srcu mirisa je božur, važan sastojak jer mirisu daje eleganciju. Cvijet narandže daje mirisu moć. I na kraju pačuli.

Za mene, pačuli ima puno dubinu i misteriju, aura koja je važna za My Destiny - ima nešto posebno u tome, jako je zarazna.

Kakav je osjećaj kreirati My Destiny?
Bila sam jako ponosna i zadovoljna s My Destiny, posebno jer je to moja prva saradnja s Oriflame-om.Tekst: