Upoznajte pobjednicu Oriflame Trend nagrade: Amanda Borgfors Mészáros

Oriflame nastavlja svoju saradnju sa švedskim prestižnim Beckmans koledžom za dizajn podržavajući tako snove mnogih mladih dizajnera. Sada na trećoj godini studija, dobitnica Oriflame trend nagrade imala je priliku da dizajnira kolekciju modnih dodataka ekskluzivno za Oriflame. Razgovarali smo s pobjednicom kako bismo saznali više o njenom radu i inspiraciji.

Amanda, šta vas je prvo privuklo da se bavite modom?

 Željela sam da se bavim komunikacijom i ljudskim tijelom. Modu vidim kao glavni alat koji nam pomaže da komuniciramo određeni životni stil, raspoloženje ili viziju. 

Šta u vezi s modom vas najviše inspiriše? 
To je moda nove generacije. Oduševljena sam što pripadam novoj generaciji koja ima mogućnost da radi i individualno i u grupi i tako napravi značajnu promjenu u oblasti mode i srodnih industrija. Također me neprestano inspirišu savremene kulture, umjetnost i muzika. 

Vaše Beckmans kolekcije pokazali ste u Stockholmu, Kopenhagenu, na pariškoj sedmici mode – kakav je osjećaj sada kada ste pobijedili na takmičenju Oriflame Trend?
Osjećaj je sjajan!! Vrlo sam počastvovana što sam dobila ovu priliku da doprem do nove publike širom svijeta. Ovo iskustvo me je razvilo i promijenilo kao dizajnera što je fantastično.  

Kako ste prvi put pristupili Oriflame Trend Award projektu?
Rano sam počela s 3D razvojem, napravila sam svoje uzorke od papira. Istraživala sam gradska svjetla – različite šare koje noćna svjetla stvaraju kada se kreću na kameri. To mi je dalo mogućnost da budem slobodna u razvoju proizvoda u samom početku. 

Šta vas je inspirisalo u vezi s noćnim svjetlima? 
Bila sam vrlo inspirisana pulsiranjem i ritmom grada. Zaista mi se dopala ideja o hrabrosti – to ostavlja snažan utisak. Neonska svjetla i doživljaj zabave koji oni donose i žive boje su nešto s čim inače ne radim, tako da je bilo vrlo uzbudljivo za mene što mogu da se bavim takvom temom i osjećanjima. To je zaista razvilo moj način razmišljanja i dizajniranja.

To je odvažan izgled za ženu koja voli da se istakne. Da li je to nešto s čim privatno možete da se povežete? 
Da! Vjerujem da je moja estetika dizajna vrlo hrabra. Volim da se ističem i kao dizajner i kao osoba i na takav način se oblačim i ponašam. 

Kako je bilo raditi sa Oriflameom i dizajnirati vlastitu kolekciju modnih dodataka?
Katrin Romare (Direktor dizajna modnih dodataka) i Oriflame tim pružili su veliku podršku. Pozvali su me da testiram svoje ideje i dozvolili mi da budem kreativna. Vjerovali su u mene svo vrijeme od ideje do finalnog proizvoda. 

Oriflame je prisutan u više od 60 zemalja širom svijeta, da li vam je to bilo na umu kada ste dizajnirali kolekciju?
Jeste. Vjerujem da je moj dizajn čist i jednostavan i da ima određenu klasičnu notu ali na jedan novi način. Oblici i krojevi su takvi da idu uz razne starosne grupe, ali i uz razne stilove oblačenja. 

Da li mislite da se u vašem dizajnu vidi i vaše švedsko porijeklo donekle? 
Apsolutno! Vjerujem da čist i sveden izgled i oblici imaju snažne korjene u klasičnoj švedskoj estetici dizajna. Proizvodi također imaju mnoge mogućnosti da se stilizuju s raznim modnim pravcima što mislim daje vrlo švedski izgled sve u svemu.

Vaša kolekcija je vrlo raznovrsna, koji je vaš omiljeni stil?
Jako mi se dopada kaiš torbe koji se može nositi i kao ogrlica, a može se kombinovati i s maramom

Šta je ono na šta ste najponosniji?
Posebno sam ponosna na crnu torbu koja se nosi preko ramena zato što je klasična i djeluje vrlo upečatljivo. Cijela kolekcija odaje utisak samouvjerenosti, vizionarstva, čistog dizajna i savremenog duha. Vrlo sam sretna a rezultatom. Zaista odražava moj način rada.  

Tekst: Fotograf: Amanda Borgfors Meszaros