Upoznajte naše osnivače: Roberta i Jonasa

Napunili smo 50 godina! Povodom ovog jubileja bili smo vrlo znatiželjni kako bismo naučili više o osnivačima Oriflamea. Mike Hibbs je popričao s njima, pa donosimo sažetak njihovog razgovora.

Kada su Robert i Jonas napustili dobro plaćene poslove i osnovali Oriflame prije 50 godina, svi su mislili da to nije dobar plan. No, oni su imali sjajnu ideju i još veću ambiciju. Uz puno samopouzdanja i pozitivne energije učinili su Oriflame jednom od najvećih kompanija direktne prodaje u svijetu.

Kada smo ih pitali od koga su naslijedili svoj pobjednički duh, odgovor je bio logičan – jedan od drugoga. Bili su vrlo takmičarski raspoloženi  još od školskih dana, uvijek su se aktivno bavili sportom i organizirali takmičenja kod kuće. Prema svjedočenju njihove sestre uvijek su voljeli ići u školu. Ovaj je takmičarski duh znatno utjecao na uspjeh Oriflamea.  

Bili smo naučeni takmičiti se i boriti za ono što volimo. To je bilo u našem DNA genetskom kodu. U našoj je kulturi i našem poslu strast obavezna.”

Nikada ne odustajte. Uvijek postoji bolji način da nešto napravite. Poduzetništvo je kada se stalno vraćate na početak, ali ipak uspijevate pronaći put prema naprijed,” kaže Jonas.

Ovaj je pobjednički mentalitet očito vrlo naglašen jer svi koji se uključe u Oriflame tokom godina zadrže istu energiju i vrijednosti. Nikada nisu odustajali. Robert i Jonas su posebnu pažnju obratili na biranje Country Managera. Znali su da je odabir osoba koje imaju slične karakteristike vrlo važan za očuvanje Oriflame kulture poslovanja. 

Jonas sa radošću gleda na proteklo vrijeme:   

Bilo je nevjerojatno uzbudljivo sresti sve nove ljude. Mnogi su od njih imali nedostatak samopouzdanja i nisu lako uspostavljali kontakt s drugima.  U tom smo im slučaju rekli: “Bit ćete iznenađeni kada Vas sretnemo za nekoliko godina kada postanete Lider – stajat ćete na pozornici”. I stvarno je bilo tako – ti su isti ljudi kasnije i bili na pozornici.  

Ova je pozitivna energija u ljudima ono što je Jonasa i Roberta učinila tako ponosnima.  

"Ono što nas stvarno čini sretnima je promjena. Činjenica da smo promijenili stvari nas čini izuzetno ponosnima”, kaže Robert. “Ova je poslovna prilika omogućila brojnim ljudima da ispune svoje snove – školovali su djecu i dobili priliku da se razvijaju kao poduzetnici i individualci”.

Vjerovali su da je ostvarenje snova i poslovna prilika vrlo inspirativna – da je to ono što čini život ljepšim.  Snažno vjeruju da sve dobre stvari trebaju biti dostupne svima – ne samo onima koji su privilegirani. Jednostavno rečeno, Oriflame svima nudi mogućnost ostvarenja snova – da žive bolje i izgledaju ljepše.  

Da li ste ikada mogli zamisliti da ćemo tolikim ljudima donijeti promjenu? Pitao je Roberts svojeg starijeg brata Jonasa.  

Ta promjena nije samo financijske prirode. Braća su vrlo brzo zaključila da saradnici vole napredovati na svojim novim pozicijama. Primjetili su da su i oni koji su na najvišim statusima najviše povezani s Oriflameom. 

Oriflame je porodično poslovanje i njeguje porodične vrijednosti”

Koliko god da je kompanija velika, uspjeh leži u detaljima. Jednostavnost karaktera koju posjeduju braća i njihov prirodni način komunikacije je ono što je je njihova pozitivna strana koju saradnici cijene.

S ovim skromnim, ali vrlo snažnim karakteristikama Oriflame je uspješan već 50 godina. I ove će karakteristike voditi Oriflame na putu ka naprijed još dugi niz godina koje dolaze.


Tekst: Fotograf: Oriflame