3 inspirativna wellness trenda za 2019.

Nova godina, novi ciljevi, zar ne? Ali više je trendova od onog što je trenutno u modi – šta od svega da uzmemo za ozbiljno? Predstavljamo vam 3 trenda koja nam se dopadaju i mislimo da će zaista potrajati!

Holistični pristup wellnessu  
razboriti ciljevi, zdravi životni izbori  

Ovo i nije baš nešto što svrstavamo u trendove, ali u Oriflameu je ovo broj 1 za 2019. godinu. Zaboravite na lude dijete, rigorozne režime vježbanja i neprovjereno djelovanje dodataka prehrani – na kraju krajeva, wellness podrazumijeva da vam je život i fizički i mentalni osjećaj što više u balansu. Ako pokušavate da pratite određenu dijetu ili režim vježbanja od kojeg se samo deprimirate i pod stresom ste, onda to sigurno dugoročno nije dobro za vas i vjerovatnije je da nećete uspjeti ostvariti svoje ciljeve – od čega ćete se osjećati još gore! Posvetite se postizanju fizičkog/mentalnog balansa i postavite razumne ciljeve i zdrave životne izbore. 

Mikrobiomi i zdravlje 
uzgajajte zdrave bakterije 

Ljudski mikrobiomi – prirodno okruženje za “dobre” i “loše” bakterije koje žive na i u našim tijelima je nešto o čemu možemo očekivati da ćemo čuti u budućnosti sve više. Dobar balans ‘dobrih’ bakterija pomaže nam da ostanemo zdravi iznutra i izvana. Možete konzumirati probiotike (‘dobre’ bakterije) i prebiotike (hranu za ‘dobre’ bakterije) prehranom i dodacima prehrani da biste bili otporniji. Koristite proizvode za njegu kože sa probioticima i prebioticima da biste podstakli bolje okruženje za zdravu kožu. 


Pažljiva svjesnost 
hrana za vaš um

Jedan od trendova koji obožavamo! Postojati u sadašnjosti je nešto za šta je potrebno vremena da praktikujemo na pravi način, ali vrijedi jer nam pažljiva svjesnost pomaže u svakom aspektu života. Na taj način ste fokusiraniji, manje pod stresom i jednostavno sretniji. To je proces u kojem posmatrate sadašnjost bez ikakvog osuđivanja. Uči vas tome kako da dišete pravilno, pomaže vam da se bolje upoznate sa svojim tijelom i kako da reagujete na bilo kakvu tenziju koja u njemu nastane. Probajte da odvojite 10 minuta od vašeg pretrpanog dnevnog rasporeda, sjednite udobno i neka vas ništa ne ometa (izgasite mobitel!). Za početak, fokusirajte se na disanje: udah i izdah. Na početku se može činiti teškim, ali s vremenom postaje lakše da se fokusirate na ovaj prirodni proces. Redovno ga praktikujte i uskoro ćete uživati u terapeutskim efektima pažljive svjesnosti.

Tekst: