Šta raditi sa masnom kožom?

Masna koža može biti problematična za održavanje, posebno tokom ljeta. Ako je vaša koža masna samo nekoliko sati nakon čišćenja ili da vas sjajna koža čini nespokojnom, tu smo da pomognemo! Evo nekih savjeta kako da prepoznate potrebe vaše kože.

POSTAVLJANJE TAČNE DIJAGNOZE
Prvo da ustanovimo: imate li masnu kožu? Masna koža često je rezultat hormonskih promjena u vašem tijelu, što je čini teškom za kontrolisanje. Androgeni, hormoni koji su okidač za stvaranje masnoće, mogu biti i nekoliko puta uvećani, što kao rezultat ima masnu kožu sa zapušenim porama. Ako vam se koža umasti do sredine dana, teško zadržava šminku i ima vidljivo proširene pore, mitesere i bubuljice u T-zoni, vjerovatno je masna.

ODGOVARAJUĆE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KOŽE
Ako imate masnu kožu, vjerovatno vam prija osjećaj svježe očišćene kože, ali taj osjećaj zatezanja i isušenosti neće vam donijeti ništa dobro.  Isušivanje masne kože zapravo je okidač za stvaranje još više masnoće, što problem samo uvećava. Uzmite blago sredstvo za čišćenje ili umivanje lica koje ne isušuje i ne ostavlja sloj.

UPOTREBA TONIKA
Tonik održava prirodnu ravnotežu pH nivoa kože, sužava pore i umiruje upalne procese – sve ono što je masnoj koži potrebno. Također uklanja ostatke šminke i nečistoće koja se lijepi za vašu kožu i može uzrokovati izbijanje bubuljica – zato ga nemojte izbjegavati!

NABAVITE DOBRU MASKU
Maska od gline neophodna je osobama sa masnom kožom. Ona uklanja tragove nečistoće, čisti pore i – kontroliše proizvodnju masnoće.

NE ŠTEDITE NA PROIZVODIMA ZA HIDRATACIJU
Ne podliježite porivu da isušite masnu kožu. Zapravo, masnoj koži je potrebna dodatna hidratacija kako bi bila zdrava – ono što joj ne treba su sastojci koji će začepiti pore. Potražite nemasne, lagane tečnosti ili gelove za hidrataciju a, za optimalne rezultate, nanosite ga preko seruma.

IMAJTE UPIJAJUĆE MARAMICE UVIJEK KOD SEBE
U poslijepodnevnim satima vaša koža prirodno stvara više masnoće – noćna mora za one sa masnom kožom. Tapkanjem maramicama za upijanje masnoće po T-zoni jednostavno ćete pokupiti višak masnoće, a koža će dobiti mat izgled.

URADITE PILING NA PRAVI NAČIN
Ne izbjegavajte piling, njime ćete ukloniti odumrle ćelije koje se nakupljaju na površini kože i mogu prouzorkovati pojavu nedostataka. Ali, radije nemojte koristiti tkanine ili aparate, već piling sredstvo na bazi kiseline koje neće pospješivati stvaranje masnoće. Pokušajte sa beta-hidroksilnim kiselinama, kao što je salicilna kiselina, koja će sprovesti piling i dubinski očistiti pore.

KORISTITE ZAŠTITNI FAKTOR
Ako patite od prekomjernog sjaja, mogućnost korištenja teške kreme na licu vjerovatno vas ispunjava strahom - ne brinite! Postoji mnogo laganih, nemasnih formula. Ili, odaberite dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom za lakšu, ali jednako efikasnu zaštitu.

Tekst: Fotograf: Getty Images, Kristine Wreyford