Abeceda krema

Od BB do CC: koje su razlike i koja najbolje odgovara vama?

 

Azija, gdje je savršena koža znak apsolutne kvalitete, nam je donijela “abecedne kreme” koje se pridružuju puderima i toniranim kremama u svijetu ljepote: Na taj način smo dobili grupu proizvoda koji pružaju savršenu podlogu. Međutim koje su razlike između BB i CC krema? Kako znati kada koju koristiti? Nudimo vam pomoć da odaberete savršen proizvod za vas.

 

 

BB krema

BB je oznaka za Beauty Balm (balzam ljepote). Ovo je kremasti, hidratantni proizvod koji je generalno laganiji od pudera ali nešto teži od tonirane kreme. BB krema pruža lagano prekrivanje, zaštitu od sunca i hidratanatna svojstva – sve u jednom pakovanju. U zavisnosti od proizvođača koji koristite moguće je da sadrže i druge aktivne sastojke kao što su antioksidanti. BB krema je savršena za jutarnju rutinu njege kože, posebno za kombinovanu do masnu kožu. Nedostatak BB krema jeste taj što su one tonirani proizvodi koje nanosite u manjim količinama od standardnih krema, što može dovesti do dehidracije kože ili nedovoljne zaštite od sunčevog zračenja!

 

 

CC krema

CC označava Colour correction ili Colour Care (ispravka boje ili njega boje). Iako je razlika između BB i CC krema jako mala, glavna svrha ovih krema jeste da ujednačni ten i pruži savršen izgled kože. Kako bi pružile istovremeno i trenutačno prekrivanje i dugotrajnu zaštitu, CC kreme sadrže više aktivnih sastojaka od BB krema, npr. Antioksidante i vitamine Ci E. Sama ispravka boje se odvijapomoću čestica koje rasipaju svjetlost čime pružaju ujednačen ten i prekrivaju nedostatke. Generalno su CC kreme laganije i brže se upijaju od BB krema. Zbog formulacije koja ujednačava ten CC kreme pružaju veću prekrivenost.

Tekst: Fotograf: Oriflame Editorial Team