10 načina da brinete o prirodi birajući svoju kozmetiku

To što želimo da pravimo izbore kojima čuvamo našu planetu ne znači da treba radikalno da promijenimo svoj način života. Zapravo, biti šik i ekološki svjestan nikada nije bilo lakše. Isprobajte ovih 10 savjeta za unošenje ekoloških principa u svoju rutinu i učinit ćete i sebe i planetu ponosnim.

1. ZAVRNITE SLAVINU
Kada se ne kupate, ne perete kosu ili zube, zatvorite slavinu, to je jednostavan i pristupačan način da uštedite vodu.

2. BIRAJTE FLAŠE KOJE SE MOGU PONOVO KORISTITI
Samo u Americi ljudi konzumiraju 1 500 plastičnih flaša vode u sekundi! I manje od 20% ovih flaša se reciklira. Plastika se jako teško razlaže i zahtjeva mnogo energije za proizvodnju. Zapravo, potrebno je triput više vode da se proizvede jedna plastična flaša nego što u nju može da stane! Dakle. Treba li da prestanete da pijete vodu? Naravno da ne. Bolje je da uložite u flaše za vodu koje možete koristiti više puta i da ih nakon prve upotrebe napunite vodom iz slavine ili filtriranom vodom.

 
3. BACANJE MARAMICA ZA LICE
Društvo za očuvanje mora iznosi pretpostavku da se na svaki km britanske obale može naći 35 maramica, i taj broj raste! Ako uklanjate šminku maramicama za lice, bacajte ih u kantu za smeće a ne u wc šolju.

4. UVIJEK POGLEDAJTE LOGO

Navigacija kroz svijet prirodnih, organskih i održivih kozmetičkih proizvoda može biti prilično zbunjujuća, i upravo je zbog toga od pomoći da se upoznate sa organima za certifikaciju u ovoj industriji. Kupovinom proizvoda koji je odobren od strane Ecocert garantuje da vaš proizvod sadrži više od 95% prirodnih sastojaka, da koristi pakovanje koje se može reciklirati i da je u skladu sa odgovornom proizvodnjom. Proizvod koji ima Ecocert ceritfikat imat će odgovarajući logo na pakovanju.

 

5. PRESKOČITE MIKRO ZRNCA ZA PILING
Mikrozrnca su sitni dijelovi plastike koji se koriste u sredstvima za piling. U skladu s programom za zaštitu okoline UN tipičan piling gel za tuširanje može da sadrži količinu plastičnih zrna jednaku količine plastike u svom pakovanju! Počnite da brinete o vodi i koristite pilinge prirodnog porijekla.

6. EKO-SVIJEST JE U MODI
Neki komadi odjeće ne moraju da se peru baš poslije svakog nošenja. Uzmite na primjer jeans: proizvođači preporučuju da farmerke perete na svakih 5 – 6 nošenja kako biste sačuvali njihovu formu. A ako perete odjeću na 30*C umesto na 60*C smanjit ćete utrošak energije na pola. Mogli biste još i da zaboravite na mašinu za sušenje veša i da sušite veš na žici, tako ćete eliminisati 2 -3 kg

 
7. RECIKLIRAJTE!
Vaš šampon i regenerator, teglice za kreme, tube od pasti za zube, rolne toalet papira – sve to možete reciklirati!

 

8. PONEDJELJAK BEZ MESA
Smanjivanjem količine mesa u svojoj ishrani na bar jedan dan možete pomoći planeti. Da li ste znali da je potrebno oko 2 500 galona vode da bi se proizvelo pola kilograma bifteka? Ne morate da postanete vegetarijanac, ali možete da date svoj doprinos očuvanju prirode tako što ćete jednom nedjeljno eliminisati meso iz ishrane!

9. UPOZNAJTE SE SA FER TRGOVINOM
Za proizvod koji ima certifikat fer trgovine plaćena je fer cena za sastojke od kojih je napravljen. To za proizvođače znači poštenije uslove trgovine i prilike za ulaganje u posao i zajednicu. Pogledajte markicu.

10. PRENESI DALJE

 Istraživanje pokazuje da oko 30% odjeće iz naših ormara nismo obukli nijednom u toku godine. Kada je vrijeme da se oprostite od svoje odjeće, nemojte je prosto baciti (završit će na nekoj deponiji). Bolje je da je umjesto toga date prijatelju, dobrotvornoj organizaciji ili ustanovi, i imajte na umu da second hand ne mora da znači da je u pitanju kvalitet druge klase.

Tekst: Fotograf: Getty images