Kako da radite od kuće i izbjegnete odugovlačenje

Ovih dana, rad od kuće mogao bi biti jedina opcija zarade za mnoge ljude. Srećom, Oriflame je jedna od kompanija koja nudi tu mogućnost - i konsultantima i zaposlenima. Ali kako upravljati svakodnevnom radnom rutinom, koja se obično obavlja u kancelariji ili na terenu, u vašem kućnom okruženju?

1. Održavajte svoju rutinu
Čak i ako se ne morate probuditi da biste uhvatili voz, autobus ili se voziti u saobraćajnoj gužvi, podesite alarm kako biste se probudili. U redu je da ga podesite na malo kasnije vrijeme nego obično, ali držite svoje tijelo u režimu radnog dana. Planirajte svoje radno vrijeme na isti način kao da ne radite od kuće. 

2. Izađite iz pidžame
Pidžame mogu biti veoma udobne, ali namijenjene su samo spavanju. Presvucite se. Nemojte biti cijeli dan u pidžami misleći da vas niko neće vidjeti. Ne radi se o drugima, već o vama. Razmišljajte kao da ste na poslu.

3. Jedite redovno
Pripremite hranu unaprijed - grickalice, orasi, voće, povrće; priuštite sebi dobar doručak i isplanirajte ručak dan ranije, tako da vam pripreme neće oduzimati vrijeme i odvojit ćete vrijeme za rad. Može izgledati kao da jedete mnogo dok radite od kuće, ali ništa vas ne sprečava i da se istežete i vježbate kod kuće. Nismo svi privilegovani da imamo baštu, dvorište ili terasu, ali postoji beskrajno mnogo vježbi na društvenim mrežama koje možete pratiti i u udobnosti svog stana.

4. Sredite radni prostor
Pronađite 1-2 mjesta na kojima možete da imate dovoljno mira i prostora za rad. Krevet nije jedno od takvih mjesta jer je mjesto za spavanje i vaša podsvijest možda traži razloge da se rad odloži. Pronađite mjesto gdje možete udobno da sjedite, pripremite svesku, notes, telefon, olovku, vodu i užinu.

5. Napravite raspored rada
Sada je više nego ikada važno da se to odredi. U svoju svesku zapišite zadatke koje je potrebno obaviti i jedan po jedan ih obavljajte. Ako to ne uradite, imact ćete previše posla odjednom. Skidanje opranog veša se ne računa - ne dozvolite da vam nešto odvuče pažnju!

6. Napravite pauzu
Ne zaboravite na pauzu: ovo je pravilo isto kao da ne radite od kuće. Lako je zaglaviti na računaru ili telefonu. Redovni odmori pomoći će vam da osvježite mozak i vratite ga u režim efikasnosti. Raditi od kuće ne znači rad non-stop, bez korištenja toaleta ili kratkog odmora uz šolju čaja.

7. Održavajte čistoću
Pokušajte da „radno mjesto“ bude čisto i uredno - bilo da se radi o kuhinji, dnevnoj ili radnoj sobi. Kada odmarate, sredite svoj radni prostor i tako ćete srediti i misli.

8. Šminkajte se
Ova stvar je, naravno, stvar mišljenja, ali neke od nas mogu se osjećati posvećenije poslu kada se našminkaju, isto kao kad idemo u svoju kancelariju. Ako vam ovo nije potrebno, malo se dotjerajte - uostalom, momak za dostavu je možda zgodan :)

9. Postavite nove rutine i unesite neke promjene
Kada se naviknete na režim rada kod kuće, to može postati vaša rutina. U vrijeme kada imate ograničene mogućnosti vezane za izlazak, ovakva rutina može biti vrlo smirujuća. Međutim, za one koji ne vole stereotipe i izbjegavaju rutine koliko god je to moguće, nema ništa lakše od toga da svaki dan naprave malu promjenu. Nova vrsta čaja, nova odjeća (poludite ako želite, ali klonite se piđame), neobičan doručak, postoji puno sitnih detalja koje možete isprobati. Ako radite sami od kuće, barem jednom dnevno nazovite porodicu (po mogućnosti nakon radnog vremena) i tako ćete imati kontakt s ljudima. Uživajte u vremenu za sebe, za partnera i porodicu, uživajte u domaćinstvu ili kuhanju. Postoji beskrajan spisak stvari koje cijelog života guramo u pozadinu jer obično jednostavno nemamo vremena.

10. Isključite TV
Zaboravite na TV, za koji ljudi često misle da pravi samo pozadinski zvuk. On vam samo odvraća pažnju i ništa drugo! Ako niste ljubitelj potpune tišine, pustite tihu muziku u pozadini.

11. Zaboravite na odbrojavanje, naviknite se na ovu promjenu
Zaboravite na odbrojavanje, ovo nije vojna služba sa jasnim datumom završetka. Trenutni karantin može trajati dugo, ali niko to za sada ne zna zasigurno. Prestanite da razmišljate "šta će se dogoditi" i "kada će se konačno završiti", ili „šta ako“. Usredsredite se na sadašnjost i živite u njoj. Budite sretni jer sadašnjost je samo sada! Ako ne razmišljate tako, niko vam neće vratiti izgubljeno vreme. Naučite nove stvari, razvijajte se i učite. Živite, nemojte samo preživljavati i uživajte u životu čak i u ovom ograničenom obimu, ali sa još uvek raznovrsnim mogućnostima. Budite ljubazni prema drugima i pomozite im. Vjerujte, vratit će vam se :) Sretno!  

Tekst: