Kako mirisati najbolje tokom 24 h

Vaš miris je povezan s vašim životnim navikama, vašom higijenom, prehranom kao i mirisom koji nosite. Donosimo vam 8 savjeta uz koje ćete zadržati svjež miris od zore do sumraka, od glave do pete.

1. VAŠA KOŽA
Hidratizirana koža zadržava miris duže od suhe kože. Dakle, nakon tuširanja, kada su pore otvorene, nanesite losion za hidrataciju tijela i nakon toga nanesite omiljeni miris.

2. ŠTA NIKAKO NE JESTI
Ono što jedete utiče na vaš miris ali i na to kako parfem reaguje u dodiru s vašom kožom. Neke namirnice i začini imaju jači miris od drugih, dok je prehrana bogata svježim voćem i povrćem, s puno vode ima daleko manji intenzitet mirisa. Alkohol je miris koji se lijepi za kožu dugoročno, tako da ukoliko sutra želite mirisati dobro, preskočite piće,danas, nakon radnog vremena.

3. KOSA I VLASIŠTE
Svaka vaša vlas pričvršćena je na žlijezdu lojnicu koja proizvodi masnoću. Ukoliko vam je kosa masna, veća je vjerovatnoća da pokupi mirise iz okoline, npr. duhanski dim. Šamponiranje kose redovno, nanošenje regeneratora od polovine kose prema dole osigurat će da vaša kosa lijepo miriše. I da, vlas jako dobro zadržava miris, što je čini savršenim mjestom za nanošenje omiljenog mirisa.

4. INTIMNO PODRUČJE
Higijenu vašeg intimnog područja trebate održavati s PH neutralnim sredstvima koja ne sadrže sapun. Na taj način spriječavate rast bakterija koje mogu uzrokovati neugodne mirise i infekcije. Feminelle kolekcija je dermatološki i ginekološki testirana, možete je koristiti svakodnevno kako biste osigurali svježinu tokom cijelog dana.

5. VAŠ STIL
Pranje odjeće s pravom količinom deterdženta, odlaganje daleko od vlage i kuhinjskih mirisa, čišćenje perilice za rublja redovno,  pomoći će vam da izbjegnete neugodne mirise odjeće. Ubacite mirisnu vrećicu u ladicu, ona će upiti neugodne mirise a za sobom ostviti svjež miris. Za dodatnu svježinu, nanesite miris na vašu odjeću  - ali nikada direktno na kožu, svilu ili druge osjetljive materijale koje lako mijenjaju boju.

6. ZADAH
Ukoliko ne perete i ne koristite konac za zube svaki dan, ostatci hrane u ustima mogu uzrokovat nastanak bakterija koje uzrokuju loš zadah. Jaka hrana i začini, također su krivac lošeg zadaha, jer se apsorbiraju u krvi i prelaze u pluća, odakle izlaze kao dah – loš miris prolazi tek kada je hrana potpuno van sistema. A krajnji savjet je – unosite puno vode - suha usta imaju tendenciju lošeg mirisa.

7. STOPALA
Bakterije na koži razgrađuje znoj, nakon što se izluči na nogama i to možete namirisati. To je sasvim normalno, ali je ipak neugodno. S ovim problemom možete se boriti na način da nosite pamučne čarape i mijenjate dva para platnenih ili kožnih cipela dnevno. Feet Up je najprodavaniji brand koji sadrži anti-perspirant za stopala i kreme, kao i proizvode za uklanjanje zadebljale kože, sklone da zadržava neugodne mirise.

8. ZAVRŠNI DODIR
Parfemska voda sadrži visoku koncentraciju efencijalnih ulja, što je čini dugotrajnijom od toaletna vode. Stručnjaci savjetuju da je uvijek nanosite na pulsne tačke i ostavite da se osuši prirodno -  trljanje zapešća jedno o drugo učinit će samo da miris izlapi brže.Tekst: Fotograf: Getty Images