Kako da miris duže traje

Možete obući kožnu jaknu i nositi je po cijeli dan, ali nije baš isto s mirisima. Ako ste se ikada željeli da imate ogromno pakovanje vašeg omiljenog mirisa, jer smatrate da vaš parfem treba dopunjavati tokom dana, možda će vam ovo zvučati zanimljivo.

Šta vi imate od toga?

Nije tajna da su mirisi različito kategorisani, u zavisnosti od koncentracije stvarnih parfemskih ulja u mješavini. Logično je da što je veća količina stvarnih mirisnih materija, miris je intenzivniji, što duže traje - i više vrijedi.

Međutim, manje poznata činjenica je da dugovječnost parfema također ima mnogo veze s njegovim sastojcima. Istaknutije bazne note - drvenaste ili orijentalne poput mošusa, sandalovine ili vanilije - znače da će miris trajati duže. Svježi mirisi imaju tendenciju da brže nestanu, tako da citrusi ili cvjetne kombinacije neće imati istu moć trajanja.

 

Kada je vrijeme?

Odabir pravog trenutka za nanošenje parfema zahtjeva malo više pažnje nego što možda mislite. Koža mora biti čista, ali ne vlažna i ne želite da ostavljate mrlje na odjeći. Najlakši način da postignete ovaj naizgled komplikovan balans jeste prvo da se istuširate - to će vam otvoriti pore i pomoći kod apsorpcije - obrišete se peškirom, a tek potom nanesete parfem.

Da biste još bolje zaključali miris, možda ćete prvo morati da nanesete neki losion - on će navlažiti vašu kožu i ojačati preostalu snagu mirisa. Ne zaboravite da sačekate trenutak prije nego što obučete odjeću, jer će se u suprotnom dio mirisa upiti i rizikujete da obojite materijal.Gdje da ciljate?

Vjerovatno znate da svi nanose parfem na zglobove, ali znate li zašto? To je zbog tačaka pulsa: mjesta na tijelu gdje krvni sudovi leže plitko ispod kože i zato su obično toplija. Toplina aktivira miris tokom dana i pomaže mu da se razvije. Osim unutrašnjosti zgloba, na vratu su vam smještene i druge pulsne tačke: u osnovi grla i iza ušiju, ali i iza koljena i gležnjeva.

Gola koža je uvijek najbolji recept za parfem, jer se veže s prirodnim uljima, ali ako želite zadržati mirisnu auru tokom dana, razmislite i o mirisu kose. Da li ste primjetili da posljednji put kada ste otišli na zabavu danima niste mogli da se oslobodite mirisa dima iz kose? S parfemom će intenzitet biti sličan, ali kvalitet iskustva drastično će se poboljšati. Izbjegavajte prskanje mirisa direktno na vlasi - ako ga prvo nanesete na četkicu,  neće vam isušiti kosu.

 

Ali kako?

Postoji mnogo načina da se maksimizira postojanost vašeg parfema, ali najbolje i najjednostavnije rješenje je koristiti proizvod iste linije zajedno s mirisom. Ako vaš gel za tuširanje i hidratantna krema nose isti miris, on će se pojačati i manje je vjerovatno da će izblijediti prije kraja dana. Takav je slučaj i sa parfemskim losionom za tijelo Miss Giordani, koji će vam pomoći da zadržite neodoljivu italijansku sofisticiranost gđe Giordani do duboko u noć.

Vjerovatno je najmanje poznat trik nanošenje proizvoda na bazi vazelina, poput univerzalnog balzama, na mjesto koje želite poprskati parfemom. Okluzivne osobine materije djeluju kao super naelektrisano hidratantno sredstvo koje još duže zadržava miris.

Ne trljajte zglobove! Suprotno uvriježenom mišljenju, na taj način koža ne upija više parfema, već prisiljavate da gornje note brže nestanu, oduzimajući mirisu njegovu snagu.Ako tokom dana prerano izblijedi vaš miris, ne mora nužno značiti da vaš omiljeni parfem nestaje s kože brže nego što je predviđeno. Najvjerovatnije ste samo žrtva oksifilnog umora: vaš nos nije u stanju da osjeti isti miris nakon dužeg izlaganja istom. Naši mozgovi imaju nevjerovatnu sposobnost da se vremenom naviknu na mirise, što znači da, čak i ako sami to ne možemo da osjetimo, drugi ljudi i dalje mogu da osjete naš miris. Zato mudro odaberite svoj mirisni potpis!

Tekst: Fotograf: Oriflame CE