Kako ostaviti sjajan prvi utisak

Poznato je da imamo samo 7 sekundi da ostavimo dobar prvi utisak. To nije mnogo vremena. Srećom, imamo nekoliko sjajnih savjeta kako da tih 7 sekundi iskoristite na najbolji mogući način. Pročitajte više u našem članku!

DOBRA PRIPREMA JE KLJUČ USPJEHA
Ako se temeljno pripremite to vam može pomoći da smanjite nervozu prvog sastanka. Ako se sastajete s potencijalnom mušterijom, pokušajte da pregledate njen Facebook profil prije sastanka. To će vam pomoći da pripremite neke teme za razgovor i da identificirate zajednička interesovanja – a to je odlična osnova za impresivan prvi susret.

OBUCITE SE ZA USPJEH
Potrudite se da vaša odjeća odgovara prilici. Provjerite da li postoji dress code da se ne biste obukli previše ili nedovoljno poslovno. I odaberite odjeću u kojoj se osjećate udobno, cipele u kojima klecate vam ne trebaju!

OSTAVITE ZA SOBOM MIRIS USPJEHA
Čulo mirisa je u bliskoj vezi s memorijom, tako da ako želite da budete nezaboravni iz pravih razloga, pažljivo birajte svoj parfem. Za prvi sastanak, odaberite suptilnije note, koje neće biti previše upečatljive i štedljivo ih nanesite. Obožavamo Women’s Collection Innocent White Lilac toaletnu vodu i My Naked Truth iz ženske kolekcije zbog njihovih delikatnih nota.

BUDITE TAČNI
Kada ste tačni to pokazuje da poštujete tuđe vrijeme, zato stignite na prvi sastanak malo ranije!

POKAŽITE INTERESOVANJE
Umjesto da započnete razgovor tako što ćete pričati o sebi, fokusirajte se na pitanja – trebalo bi da pripremite nekoliko unaprijed. Uspostavite kontakt očima, izbjegavajte da uskačete u riječ sagovorniku i pokažite svoju pažnju tako što ćete klimati glavom u znak odobravanja. Ti mali gestovi pokazuju da pažljivo pratite razgovor.

JEZIK TIJELA
Vaše tijelo govori mnogo o vama. Zapravo, istraživanja pokazuju da se oko 90% komunikacije odvija neverbalno. Pobrinite se da stojite ili sjedite pravo, čvrsto se rukujte i održavajte kontakt očima dok razgovarate – i ne zaboravite na osmijeh! Želite da odajete utisak smirenog samopouzdanja.

OSTANITE MIRNI
Pravi miris vam može pomoći da se opustite prije prvog sastanka. Lavanda, geranijum ruža, bergamot, ylang-ylang i jasmin su poznati po svojim umirujućim svojstvima; a možete ih naći i u nekim od omiljenih Oriflame parfema! 

Probajte: Eclat Femme toaletna voda, Paradise parfemska voda, Giordani Gold White Original parfemska voda or Possess parfemska voda.

BUDITE PRISUTNI
Nema ništa gore od razgovora s nekim ko stalno gleda u svoj telefon ili preko ramena - to nam pokazuje da najradije ne bi da bude tu gdje je. Isključite telefon (ili ga podesite da bude nečujan) i dajte svom sagovorniku svoju punu pažnju.

Tekst: Fotograf: Getty Images