Kako da njegujete suhu kožu – i 3 druge česte dileme u vezi s njegom kože

Poznavanje tipa kože i kako se brinuti o njoj je prvi korak ka mekšoj, glatkoj, zdravoj i sjajnoj koži. Svakodnevno dobijamo pitanja vezana za tip kože, pa smo zaokružili nekoliko čestih kako bismo vam pomogli da pronađete informacije koje su vam potrebne!

MOJA KOŽA UGLAVNOM IZGLEDA I DJELUJE LIJEPO, ALI STVARNO MI JE MASNA OKO BRADE, NOSA I ČELA. DA LI TREBA DA KORISTIM POSEBAN PROIZVOD ZA OVO PODRUČJE?

Ovo je klasična kombinovana ili mješovita koža! Obično je normalna sa nekim suhim ili masnijim područjima, ili čak većom mješavinom samo masnih i suhih. Ako je vaša koža uglavnom normalna sa masnom T-zonom, imate sreće. Ne morate koristiti drugi proizvod  – samo potražite kolekciju koja istovremeno hidrira i balansira normalnu i/ili kombinovanu kožu. 

IMAM STVARNO MASNU KOŽU. BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO JE INTENZIVNO ČISTIM, ČINI SE DA POSTAJE SVE MASNIJA I MASNIJA. ŠTA DA RADIM?

Zvuči ludo, ali vjerovatno je previše čistite! Ovo je vrlo čest problem kod masne kože i srećom je to lako ispraviti. Zdravoj koži je potrebno ulje tako da kada pokušate da je očistite vi uklonite i svo vaše prirodno ulje, prirodna reakcija kože je da ga proizvodi još više. Probajte režim za njegu kože koji je specijalno dizajniran za masnu kožu i nježno je čistite. Čišćenje sa proizvodom koji je napravljen za masnu kožu pomaže vam da uklonite višak ulja bez lišavanja kože njene prirodne masnoće i pomoći će vam u vraćanju ravnoteže.

 

IMAM VRLO SUHU KOŽU, KOJA SE PERUTA TOKOM CIJELE GODINE, ALI STANJE SE POGORŠAVA KADA JE VEOMA HLADNO. DA LI TREBA DA NOSIM VIŠE SLOJEVA KREME?

Ako imate pogrešan tip sredstva za hidrataciju za vaš tip kože, nanošenje deset slojeva kreme neće pomoći. U stvari, to će samo pogoršati stvari, jer će vaša koža biti zaprljana i zagušena. Prvo pravilo kojeg se treba držati je da pronađete hidratantno sredstvo koje hidrira suhu kožu na pravi način. Drugo pravilo kada je u pitanju hidratantna krema: treba vam samo jedan lagan sloj. Ipak, bilo bi jako dobro za vašu kožu da uvijek koristite prvo serum; to je ono što daje vašoj koži dodatnu njegu!

JA NE KORISTIM SREDSTVA ZA HIDRATACIJU JER IMAM MASNU KOŽU I NE ŽELIM DA SE JOŠ VIŠE MASTI. MOJA PRIJATELJICA KAŽE DA BI TREBALO U SVAKOM SLUČAJU DA JE HIDRIRAM - JE LI ONA U PRAVU?

Tvoja prijateljica je sjajna - i ona je takođe na pravom mjestu! Vaša koža zahtjeva ravnotežu sebuma i vode kako bi bila zdrava, pa čak i ako to ne osjećate, vaša koža definitivno može da dehidrira. Bez adekvatne hidratacije, koža teži prekomjernoj kompenzaciji stvaranjem još više sebuma - i to nikada ne daje dobre rezultate! Sve što treba da učinite jeste da budete sigurni da ste odabrali prave proizvodeHidratantna sredstva za masnu kožu će vam obezbijediti hidrataciju bez negativnog uticaja na mašćenje kože - naprotiv, mnogi proizvodi će sadržati sastojke koji mogu smanjiti višak sebuma i matirati sjajnu kožu.

Tekst: Fotograf: Getty Images