5 načina kako brinuti o suhoj koži

Tražite olakšanje za zategnutu, dehidratiziranu kožu? Pročitajte naše savjete ispod i saznajte kako umiriti, zaštititi i njegovati suhu kožu.

Suha koža vs. dehidratizirana koža
Prije nego krenemo sa savjetima i preporukama za suhu i dehidratiziranu kožu, saznajmo u čemu je tačno razlika. Suha koža je tip kože, a karakterizira je neravnoteža ulja u koži. Dehidratizacija se može pojaviti kod svakog tipa kože, a riječ je o nedostatku vlage, ne toliko ulja. Činjenica da se mogu pojaviti istovremeno, dodatno komplikuje stvari. Također, može se dogoditi (i to uopšte nije rijetkost) da čak i masna koža bude dehidratizirana! 

Vašoj je koži potrebna ravnoteža ulja i vlage za savršeno zdravlje. Podrazumijeva se da su kvalitetni proizvodi u svakodnevnoj rutini njege neophodni za zdravi izgled kože, ali njega kože nije jedino rješenje. Pripremili smo vam nekoliko savjeta kako brinuti o suhoj i dehidratiziranoj koži. Pročitajte i saznajte više.

1. Izbjegavajte pretjerano čišćenje
Kupanje tokom dana je sada u trendu. Da, trenutna situacija, izolacije i rad od kuće su nas doveli do toga da sebi povremeno priuštimo kupku i u vrijeme ručka. To je jedan od načina na koji se nosimo s trenutnom situacijom jer nas opušta i pruža predivne trenutke njege i brige o sebi. No, nažalost, predugi boravak u vrućoj vodi nije dobar za kožu. A šta je s tuširanjem vrućom vodom? Isto tako, odgovor je “ne”, nije dobra opcija za dehidratiziranu kožu jer uklanja zaštitnu barijeru kože. Pobrinite se da voda bude topla (ne vruća) i ograničite vrijeme provedeno u pari – dermatolozi preporučuju tuširanje u trajanju 5-10 minuta. Bolje za vašu kožu i bolje za planet!

2. Odaberite kvalitetne proizvode za njegu kože
Proizvodi koji sadrže agresivne sastojke i mirise mogu pogoršati stanje suhe kože. Korištenje blagog sredstva ili mlijeka za čišćenje lica će pomoći koži da sačuva svoja prirodna ulja i nivo hidratacije. Uvijek odaberite sredstvo za čišćenje lica bez alkohola i nanesite ga na vlažnu kožu – to će pomoći epidermi da još bolje upije proizvode za njegu. 

Hidratizacija je očito rješenje za umirenje dehidratizirane kože. Ali, suha, dehidratizirana koža neke sastojke voli više od ostalih. Hidratantna formulacija koja sadrži shea maslac, minerale, glicerin, hijaluronsku kiselinu ili ceramide će pomoći vašoj koži da zadrži vlagu i umanjiti neugodan osjećaj suhoće. Stoga, proučite deklaracije proizvoda i hidratizirajte kožu. 

Čak i za masnu kožu, krema je bolji odabir od losiona. Predlažemo vam da koristite nemasne, prozračne formulacije, posebno razvijene za mješovitu kožu kako biste poboljšali hidrataciju i umanjili neželjeni sjaj.

3. Održavajte nivo vlage u vašem domu
Bez obzira na godišnje doba, želite da vaša koža bude lijepa i zaštićena. No, hladno vrijeme može biti osobito izazovno. Što je hladnije, nivo vlage je niži – a suhi zrak može dovesti do pojave suhe kože. 

Trenutne okolnosti su nas primorale da više vremena provodimo unutra, u našim domovima. Kako biste ugođaj učinili što boljim (a i kako biste brinuli o koži), razmislite o nabavci ovlaživača zraka. Povećanje nivoa vlažnosti u prostorijama pomaže i vašoj koži da ostane hidratizirana. 

Kućne biljke služe kao prirodni ovlaživači zraka – i tako mogu pomoći vašoj koži. Biljke otpuštaju vlagu u zrak tokom procesa zvanog transpiracija. Kako voda prolazi lišćem biljaka, tako se vlaga otpušta u zrak. Samo imajte na umu da trebate hidratizirati i biljke redovitim zalijevanjem ili prskanjem lišća.

4. Kada je vaša odjeća u pitanju…
Budući da smo prošlih godinu dana većinu vremena proveli u zatvorenom, sada vjerojatno želite promijeniti okruženje. No, prije izlaska van, obavezno zaštitite kožu. Tijekom ljeta, zaštita od sunca je neizbježna – koristite je svaki dan da izbjegnete dodatno isušivanje kože.  
Tokom zime će vas štititi rukavice, kapa i šal (a pomoći će vam i da izbjegnete pojavu ispucalih usana, zategnute i ispucale kože). 

Obratite pažnju na materijale vaše odjeće – materijali od prirodnih vlakana omogućavaju vašoj koži da diše i ugodniji su za suhu kožu. Pamuk, bambus, svila ili nježna vuna (npr. alpaka, kašmir, merino) će biti savršeni odabir za suhu, osjetljivu kožu.

5. Razmislite o prehrani
Hidratizacija organizma  je neophodna za zdravlje. To svi znamo, no unosimo li zaista dovoljno vode? Preporuka je osam čaša vode tokom dana, no ako ste fizički aktivni trebate povećati unos. Što više hidratacije gubite, to je više trebate unijeti. 

Vaša prehrana i zdravlje kože su povezani, stoga biste trebali razmisliti što unosite u organizam. Tijelo možete hidratizirati i konzumacijom voća i povrća bogatog vodom. Usto, povećanje dnevnog unosa esencijalnih masnih kiselina će pomoći osnažiti prirodne uljne barijere vaše kože. Razmislite o dodavanju masnih riba, šake orašastih plodova ili dodataka prehrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u vašu prehranu kako biste pomogli dehidratiziranoj koži da se oporavi.

Uživajte u svim prednostima hidratizacije!