5 grešaka u manikuri koje ne smijete ponoviti!

Ne morate biti profesionalni manikir da biste nalakirali svoje nokte, ali treba da se potrudite da izbjegnete neke uobičajene greške u vezi s lakiranjem noktiju. Ovo je 5 najčešćih manikirskih grešaka koje ne smijete ponoviti!

1. PRESKAČETE OSNOVNI PREMAZ

Osnovni premaz je za manikir; ono što je podloga za tečni puder. Priprema površinu nokta za prvi gladak sloj laka istovremeno sprečavajući mrlje. Vaš nokat prirodno sadrži ulje koje sprečava lak da se lijepo priljubi. Zato uvijek treba prvo da fiksirate taj uljani sloj osnovnim namazom. Nagrada će vam biti dugotrajniji lak na vašim noktima.

2. POMIČETE RAŠPICU NAPRIJED-NAZAD

Pošto je vrh vašeg nokta najstariji i najkrhkiji njegov dio, turpijanje naprijed i nazad može da izazove raslojavanje, ljuštenje pa čak i lomljenje. Pokušajte to ovako: pomjerajte rašpicu od spoljašnjeg ugla do sredine nokta u jednom pravcu i ponavljajte tako sve dok ne postignete željeni oblik, a onda promijenite stranu.

3. SIJEČETE POKOŽICU

Sređivanje kože oko noktiju je jedna stvar. Ali ako postoji ijedan stvar koju nikako ne smijete da radite to je sječenje pokožice noktiju (nježne kože koja uokviruje vaše nokte). Pokožice su zaštitni sloj koji vas čuva od bakterija, tako da potiskivanje istih unazad je najviše što vam je dozvoljeno u vezi s tim.

Da biste sačuvali zdravlje svojih pokožica, bilo bi dobro da povremeno nanosite nekoliko kapi kreme za pokožice noktiju. Kada se pokožice osuše mogu da počnu da se lome i cijepaju, što može biti izuzetno bolno. Držite bočicu kreme za zanoktice na svom radnom stolu ili na nočnom stolu pored kreveta i nanesite nekoliko kapi kad god osjetite da su suhe.

4. NANOSITE PREVIŠE SLOJEVA LAKA ZA NOKTE

Tanki slojevi laka su ključ dugotrajnog manikira. Ako nanesete predebeo sloj, počet će da se ljušti i skida mnogo lakše i brže nego tanak. Dva sloja laka je generalno najbolja preporuka!

5.NE FIKSIRATE LAK NA VRHU NOKTA

Da li vam se često dešava da vam se lak guli s vrha nokta? Niste jedini! Prosto nanošenjem drugog sloja neće vam pomoći ako niste prethodno fiksirali lak za dodatnu zaštitu. Zato, nakon što nanesete prvi sloj laka vrhom četkice pređite naprijd i nazad po ivici vrha nokta. Ponovite isto sa drugim i završnim slojem laka. Ponovite nanošenje završnog sloja na isti način nakon par dana za dodatnu sigurnost. Otporno na greške!


Tekst: Fotograf: Kristine Wreyford, Victoria Stillwell Hair & Makeup: Åsa Östergren