Riješite se ispucalih usana za sva vremena!

Suhe usne mogu biti rezultat vremenskih uslova. Ukoliko je vašim usnama potrebna dodatna njega čitajte dalje i saznajte kako se riješiti ispucalih usana za sva vremena!

HIDRATACIJA
Jeste li znali da više vlažnosti gubimo kroz usne nego putem bilo kojeg drugog dijela tijela? Gubitak previše vode može dovesti do toga da koža usana postane zategnuta i ispucana – to je razlog zašto je izuzetno važno odražavati hidrataciju organizma!

NE DIRATI!
Da, znamo da je izuzetno privlačno dirati ili grickati usne, pogotovo kada su suhe. Ali na taj način može doći do krvarenja usana kojem treba puno više vremena da zaraste i to može dovesti do infekcija. Ne dirajte usne.

PČELINJI VOSAK
Tražite balzame za usne koji sadrže pčelinji vosak (poput Tender Care balzama) jer ćete na taj način spriječiti gubitak vlažnosti, zaštiti ispucala mjesta od infekcija i stvoriti zaštitni sloj koji će čuvati usne od vremenskih prilika. Jeste li znali da se  svake minute naruči 7 Tender Care proizvoda u Oriflameu.

"Više vlažnosti gubimo kroz usne nego putem bilo kojeg drugog dijela tijela"

POKRIVANJE
Ukoliko je veoma hladno ili vjetrovite vani pokrijte usta šalom. Ovo će zaštiti usne od vjetra i ispucavanja.

PILING
Jednom sedmično koristite nježni piling za usne kako bi uklonili odumrle ćelije kože. To možete učiniti i laganim masiranjem pomoću stare četkice za zube. Obavezno nakon toga  nanesite umirujući balzam za usne.

ZF
Kao i ostatak vas i usne trebaju biti zaštićene od štetnih efekata sunca. Uvijek nanesite zaštitu od sunca, čak i ukoliko je kišovito vrijeme, ili potražite balzame za usne sa zaštitnim faktorom.

IZBJEGAVAJTE LIZANJE  USANA
Pljuvačka uklanja prirodne masnoće s usana čime ih čini još više suhim.

PRAVILNA ISHRANA
Vaša ishrana ima uticaja na zdravlje vaših usana. Hrana bogata vitaminom A (poput jaja, mlijeka i mrkve) će pomoći obnoviti usne, a hrana bogata vitaminom E (koji se nalazi u zeljastom povrću) pomaže učiniti kožu glatkom i sprečava pojavu finih linija. 

I DIŠITE
Izbjegavajte isušivanje usna tako što ćete disati kroz nos a ne na usta.


Tekst: Fotograf: Fotolia & Oriflame Editorial Team